Osijek
SATNICE SU SVE BOLJE

Studentski servis: U prosincu je najviše poslova u trgovinama
Objavljeno 12. prosinca, 2022.
Minimalna će studentska satnica u 2023. iznositi 4,38 eura, što je povećanje za 10 posto u usporedbi s prethodnom godinom

Krajem svake godine kada Vlada odlukom utvrdi iznos minimalne brutoplaće za sljedeću godinu, a Studentski servis od resornog ministarstva dobiva iznos minimalne studentske naknade za rad studenta po satu. U 2023. godini ona će iznositi 700 eura. Kako je u Zakonu o obavljanju studentskih poslova utvrđen način izračuna satnice za sljedeću godinu, odnosno da se iznos minimalne brutoplaće dijeli s pretpostavljenih 160 sati koje bi studenti radili, ona će iznositi 4,38 eura. Ako to usporedimo s prethodnom godinom, kada je minimalna studentska satnica iznosila 29,30 kuna, riječ je o povećanju od oko deset posto.



Ponuda i potražnja


Ovu je novost, kao i neke druge aktualnosti, za naš list prokomentirao Tihomir Milinović, voditelj osječkog Studentskog servisa, koji ističe kako je, bez obzira na teže uvjete života i inflaciju, ipak riječ o znatnom povećanju satnice u odnosu na prethodnu godinu, posebno zbog toga što su studenti već u ovoj godini imali prosječnu satnicu od 32,60 kuna, gledajući sve sate koje su odradili.

- Za povećanje tog prosjeka ponajviše su zaslužni oni poslovi gdje se traže dodatna znanja i vještine, pa su u nekim područjima gospodarstva, poput uslužnih djelatnosti i informatike, satnice već ove godine bile mnogo veće od minimalno propisanih i one su rezultirale tako visokim prosjekom - pojašnjava Milinović.

Otkako je 2018. godine donesen Zakon o obavljanju studentskih poslova, studentska satnica povećala se s 21,50 kuna na 33 kune, koliko će iznositi i iduće godine. Iako minimalna satnica konstantno raste, ne smanjuje se potražnja za studentima od strane poslodavaca. Voditelj Studentskog servisa to tumači generalnom situacijom na tržištu rada i u gospodarstvu.

- Većina poslodavaca nema drugog izlaza, jer ne može naći alternativnu radnu snagu koja bi možda bila jeftinija. Nedostatak radne snage odrazio se, ne našim aktivnostima ili zbog minimalne satnice, nego ekonomskim zakonitostima ponude i potražnje, na potražnju za studentima, pa su poslodavci u pronalaženju radne snage sami podizali satnicu - pojašnjava Milinović.

Studenti svakako prvo gledaju kolika im je mogućnost zarade, a kako je ponuda poslova vrlo dobra, odabiru one poslove koji su bolje plaćeni. Najviše im zbog studentskih obveza odgovaraju poslovi koji se obavljaju vikendima, ili tijekom praznika, ili poslovi koji se obavljaju u noćnim satima.

Trgovina u prosincu


- Unatrag nekoliko godina, vezano uz koronu, studentima su zanimljivi poslovi koji se rade online, od kuće, gdje mogu zadovoljiti i potrebe poslodavca i vlastite potrebe - rekao je Milinović, osvrnuvši se i na aktualnu ponudu studentskih poslova.

- Kao i svake godine u ovo vrijeme, najveća je potražnja u trgovini. Uz uobičajene poslove koje studenti rade tijekom godine, osjeti se potražnja za studentima koji će poslodavcima biti na raspolaganju tijekom prosinca, gdje će odrađivati pomoćne poslove zbog povećanja potražnje. To nisu samo poslovi blagajnika i drugi složeniji poslovi, nego i oni koje ne vidimo u trgovačkim centrima, kao što su poslovi skladištara, prihvata i slaganja robe te slično. Tu su i poslovi koji su već konstanta, teleoperaterski, gdje studenti rade tijekom cijele godine. Povremeno ti teleoperateri traže da im objavimo oglase, međutim, tada u pravilu traže veći broj studenata kako bi organizirali veće grupe za edukaciju. Ti studenti moraju ispunjavati određene uvjete, a prije svega, kada već poslodavac ulaže u njihovu edukaciju, da su na raspolaganju poslodavcima duže razdoblje. Najčešće je riječ o minimalno šest mjeseci, ili do kraja akademske godine u kojoj su počeli raditi - otkriva Milinović.

Ivan Alilović
PONUDA POSLOVA VRLO DOBRA
Svatko tko prati stranice Studentskog servisa može se uvjeriti kako je ponuda poslova vrlo dobra. Oni poslovi koji traju kraće, dan ili dva, brzo se razgrabe, jer studentima omogućavaju da se posvete svojim fakultetskim obvezama, tako da takvi oglasi budu deaktivirani već za 10-15 minuta. Iako službene podatke još uvijek nema, Milinović ističe kako je ova godina zasigurno nadmašila prošlu, kada je riječ o studentskom tržištu rada.

- Prema svim našim pokazateljima došlo je do blagog povećanja u odnosu na prethodnu godinu na koju se također odrazila korona. To povećanje u najvećoj je mjeri rezultat poremećaja ponude i potražnje na tržištu rada. Kako bi došli do radne snage, poslodavci su morali povećati cijenu rada, uz mnogo drugih pogodnosti koje nude uz obavljanje posla - zaključuje Milinović.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

KRVOPIJE SU SE OVE GODINE POJAVILI RANIJE

Zbog krpelja prava navala na veterinarske ambulante

Najčitanije iz rubrike