Novosti
REAKCIJE NA ODLUKU VIJEĆA EU-A

U pozadini je bio niz diplomatskih akcija, ništa nije prepušteno slučaju
Objavljeno 8. prosinca, 2022.
Najvažnije je što je Hrvatska ostvarila ulazak u Schengen i sačuvala svoj put, komentirao je za naš list odluku Vijeća EU-a izvor blizak Vladi. "Mi nismo nikada problematizirali put Bugarske i Rumunjske. Dapače, s naše strane smo apsolutno pozitivno bili orijentirani prema tome, no jedino nismo željeli da se eventualne negativne reperkusije rasprava o njihovu ulasku preliju na našu raspravu. Bitno nam je da su naša postignuća valorizirana i priznata. Napravljen je izniman napor u cijelom nizu šengenskih evaluacija koje su bile u funkciji procjene našeg ulaska. S te strane Hrvatska je napravila doista velik posao ispunjavanja svih kriterija i drago nam je da je to prepoznato i priznato jednoglasnom odlukom Vijeća. U pozadini je, naravno, bila i diplomatska akcija kako bi sve one zemlje koje su trebale više informacija i podataka, radi svojih unutarnjih procedura, to i dobile. Na kraju nismo imali ni jedno ‘crveno svjetlo‘, što je ogroman uspjeh. Uvijek smo vjerovali da smo obavili iznimno velik posao, ali se nismo ni u jednom trenutku htjeli opuštati, imali smo takav pristup. Mislim da je to bilo nužno i pametno, ne zato što smo sumnjali u to što smo napravili, nego zato što ulazimo u Schengen u otežanim okolnostima migracijskih pritisaka. Upravo zbog toga morali smo adresirati i svaki mogući unutarnjopolitički kontekst. Rekao bih da je to bila svojevrsna pametna opreznost, da se ne opuštamo do samog kraja, ne zato što smo sumnjali u sebe, nego zato što nismo ništa željeli prepuštati slučaju", rekao nam je izvor iz Vlade.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović je istaknuo da je ulaskom u šengenski prostor i eurozonu Hrvatska postigla dva najvažnija vanjskopolitička cilja zacrtana pristupanjem EU-u, a o važnosti toga govori podatak da je robna razmjena sa šengenskim prostorom lani iznosila 34,5 milijardi eura, odnosno 73,9 posto ukupne hrvatske robne razmjene. Nadalje, naveo je, u prijevozu roba i putnika Hrvatska će imati koristi prvenstveno zbog ukidanja graničnih kontrola prema našim susjedima Sloveniji i Mađarskoj. I.Bošnjak
SNAŽAN POTICAJ
Hrvatska udruga poslodavaca ocijenila je da su ulazak Hrvatske u šengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. "Potvrda ulaska Hrvatske u šengenski prostor snažan je poticaj daljnjem rastu hrvatskog gospodarstva. Uz pridruživanje Hrvatske eurozoni od 1. siječnja 2023., odluka pristupanja u Schengen hrvatskom će poduzetništvu dati dodatne mogućnosti i prilike za snažnije poslovanje na jedinstvenom EU tržištu, kao i jednostavnije i brže poslovanje", istaknuli su iz HUP-a.