Svijet
EU ŽELI NATJERATI AGRESORA DA PLATI SVOJU OKRUTNOST

Deveti paket sankcija protiv Rusije
Objavljeno 9. prosinca, 2022.
Europska komisija predložila je deveti paket sankcija protiv Rusije. "Osam dosadašnjih paketa sankcija već jako nagrizaju Rusiju, a danas pojačavamo pritisak devetim paketom sankcija", rekla je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen. Dodala je da Rusija nastavlja sijati smrt i razaranje u Ukrajini te da namjerno gađa civile i civilnu infrastrukturu, nastojeći paralizirati zemlju početkom zime. "Stojimo uz Ukrajinu i natjerat ćemo Rusiju da plati za svoju okrutnost", istaknula je predsjednica EK-a.

Deveti paket sankcija uključuje, između ostaloga, stavljanje gotovo 200 dodatnih pojedinaca i pravnih subjekata na popis sankcioniranih. Među njima su ruske oružane snage, pojedinačni časnici, obrambene tvrtke, članovi parlamenta, ministri, guverneri i političke stranke. EK predlaže i uvođenje sankcija protiv još tri ruske banke te punu zabranu transakcija Ruskoj banci za regionalni razvoj kako bi se dodatno paralizirao "Putinov bankomat". Predlažu se i dodatna ograničenja za izvoz proizvoda za dvostruku namjenu, uključujući ključne kemikalije, nervne agense, elektroniku i IT komponente koje bi se mogle koristiti za ruski ratni stroj. Također se predlaže zabrana izvoza svih vrsta bespilotnih letjelica te motora za bespilotne letjelice u Rusiju te izvoz u bilo koje treće zemlje, poput Irana, koji bi Rusiji mogao isporučivati dronove.

Kremlj je u četvrtak objavio da želi "osloboditi" dijelove istočne i južne Ukrajine koje je anektirao. Moskva je proglasila aneksiju četiriju ukrajinskih pokrajina - Donecka, Luhanska, Zaporižja i Hersona, nakon što je u rujnu održala tzv. referendume koji su Kijev, zapad i većina zemalja članica UN-a odbacili kao lažne i nezakonite. Nijedna od tih pokrajina nije u cijelosti pod ruskom kontrolom i Moskva nije jasno rekla u kojoj ih mjeri anektira. H
Najčitanije iz rubrike