Mozaik
U SRIJEDU, 14. PROSINCA, U PARKU ZAVIČAJNOG MUZEJA

Izložba o 30 godina benda Opća opasnost – simbola i promotora Županje
Objavljeno 8. prosinca, 2022.
„Ovom izložbom Županja i Županjci žele ispričati priču o dečkima koji su jednom bili najbolji. I reći da je ovaj grad još uvijek onaj isti mali grad koji je zahvalan na svemu što su učinili za njega”, poručuje autorica Marta Huber

Županjce i brojne goste koji će se u srijedu, 14. prosinca, u 17 sati okupiti u parku Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber očekuje prava izložbeno-glazbena poslastica.  Već je i sama najava izložbe o 30 godina benda Opća opasnost, jednog od simbola Županje, izazvala iznimno veliki interes.

Nestrpljivo se očekuje njeno otvorenje i prikaz svega onoga što je vrijedna autorica, kustosica Marta Huber pripremila, a što će evocirati sjećanja i probuditi emocije. Jer u protekla tri desetljeća – o njima su priče pričali - baš kako govori stih njihove uspješnice „Jednom kad noć”, objavljene 1993. godine, prema kojemu je autorica i naslovila izložbu. Za Glas Slavonije je kazala da je ideja došla spontano, prošle godine. U Muzeju ima svoj mali kalendar gradskih događanja, presjek županjske povijesti i ključnih datuma, i nekako joj se, ispričala  je, urezao datum 4. listopada 1992. godine i prva svirka pod imenom Opća Opasnost u Gradištu. I tada se zapitala zašto ne pričati o velikim, ako ne i najvećim promotorima Županje trenutačno. Pregledala je internet i uvidjela da nemaju o sebi nikakav veći pisani trag i u Muzeju su odlučili da žele istražiti trideset godina njihovog postojanja i dati im na važnosti koju zaslužuju.

POMOGLI ČLANOVI BENDA, VOJKA FANOVA, SUGRAĐANI

Priču o Općoj opasnosti neumorna je autorica pripremala cijelu godinu, uloživši jako puno truda, rada i vremena. Terenski rad trajao je intenzivno od ljeta, od kada se često nalazila s članovima benda, snimala ih, intervjuirala i polagano skupljala sve ono što su oni vrijedno čuvali sve ove godine.


„Mislim da ni oni sami nisu znali što sve imaju, ali malo po malo  mozaik se slagao.  Od najstarijih fotografija, karata, plakata, ulaznica, novinskih članaka do nagrada, priznanja, prvih gitara, bendovskih zastava, raznih suvenira s logom Opće Opasnosti”, govori Marta. Dodaje da bend ima vojsku fanova iza sebe, i oni su se uključili u cijelu priču, kroz cijelu su godinu slali razne suvenire s logom Opće, a sve će se to moći vidjeti na izložbi. A tu su, zadovoljno ističe, i lokalni Županjci koji jako vole bend i odlučili za potrebe izložbe posuditi građu potrebnu za što uspješniju realizaciju izložbe. Otvorenje će biti u parku Muzeja, ali sama će izložba biti postavljena u prizemlju Čardaka.

OD OSNUTKA DO PORINA I VRHA TOP LJESTVICA

„Izložba će kronološki, kroz postavljene eksponate, ali i tekstualne plakate, pokušati dočarati sve ono što Opća Opasnost jeste. Istražili smo njihov put od formiranja benda u vrijeme Domovinskog rata, u vremenu umjetničke stagnacije, ali i uspona i osvajanja vrhova top ljestvica, osvajanja Porina i drugih vrijednih nagrada”, objasnila je. Na izložbi će se moći vidjeti fotografija s prve svirke Opće Opasnosti u Gradištu, plakat prve miniturneje (Vrbanja, Cerna, Županja) iz 1993. godine, fotografije s prve svirke u Županji u restoranu Kristal, original potvrde o prijavi javnog okupljanja za te koncerte, gitara Marija Vestića na kojoj je nastala pjesma „Jednom kad noć”…


Skupljena je, zadovoljno ističe Marta, sva diskografija (sve kasete, CD-i, DVD-i, vinili i Blu ray), sve nagrade (originalna statua nagrade Porin također će biti izložena), na karti Hrvatske i svijeta moći će se vidjeti u kojim su sve državama, gradovima i općinama dečki imali koncerte i promovirali svoj grad, i još puno toga.

IZLOŽIT ĆE I LEGENDARNU „BUBU”

„Možda najvrjedniji dijelić izložbe je katalog na stotinjak strana u kojemu se pokušalo detaljno opisati sve kroz što su dečki prošli u ovih trideset godina. Puno je zanimljivosti koje možda javnost nije znala, a za potrebe ove izložbe dečki su ih odlučili ispričati, a sve je to sad zapisano u katalogu koji će posjetitelji moći uzeti na izložbi”, najavljuje. Ponosno ističe da su o njima priče pričali mnogi portali, novine, radijske i televizijske kuće.

„Ovom izložbom Županja i Županjci žele ispričati priču o dečkima koji su jednom bili najbolji. I reći da je ovaj grad još uvijek onaj isti mali grad koji je zahvalan na svemu što su učinili za njega”, zaključuje ponosna autorica. A posjetitelje će u srijedu dočekati još jedna zanimljivost - ispred parka Muzeja bit će postavljena originalna „Buba“ na kojoj su se dečki devedesetih  često slikali. I svi koji odluče posjetiti Muzej i izložbu moći će se kraj nje fotografirati, a „Buba” će biti prigodno okićena u božićnom duhu. Izložba će biti otvorena sve do kraja siječnja 2023. godine.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

SPEKTAKULARAN KONCERT U ARENI

Urban i gudači oduševili Varaždin

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

Najčitanije iz rubrike