Sport
IGOR SILVA JEDAN OD BRAZILACA KOJI JE NOSIO DRES OSIJEKA

Suigrači me stalno zezaju kako će Hrvatska pobijediti
Objavljeno 9. prosinca, 2022.
Pristao bih igrati za Hrvatsku da sam dobio poziv, kaže desni bočni Lorienta

Niz je bilo brazilskih nogometaša koji su zaigrali za NK Osijek. Neki su bili potpuni prolaznici da im danas tek rijetki imena pamte. No sjećamo se dobro Davida Junior Lopesa, koji je nakon Osijeka otišao u Terek iz Groznog, a kasnije čak igrao i američku MLS ligu u redovima LA Galaxya.



U novije vrijeme stopersku je poziciju pokrivao Guti Tomelin koji je sad u Izraelu, a premda je u Gradskom vrtu boravio samo dvije godine, možemo reći da je najpamtljiviji "bijelo-plavi Brazilac" ipak Igor Silva. Stigao je u Osijek iz Olympiakosa, a poslije Gradskog vrta je otišao u francuski Lorient, pri tome je NK Osijek čak lijepo i zaradio.

Srbiju gledao kod kuće


Igor Silva i danas je član visokopozicioniranog francuskog prvoligaša. Lorient je prvi dio sezone završio na visokom petom mjestu. Nažalost, bez pomoći brazilskog desnog braniča.

- Ozlijedio sam dva puta istu nogu na gotovo istom mjestu. Prvi put na prijateljskom susretu tijekom priprema. Tada sam pauzirao četiri-pet tjedana. Nakon toga opet sam obnovio ozljedu i ukupno nije me bilo više od dva mjeseca. Kada sam se vratio, momčad je odlično igrala. Bili smo čak i na drugom-trećem mjestu tako da nije bilo razloga bilo što mijenjati. Sada sam konačno zdrav, spreman da se izborim za svoju poziciju.

Kontaktirali smo ga negdje u ovo vrijeme i prošle godine kada je zaigrao za Lorient protiv PSG-a. U čijim redovima, osim dakako Messija, igraju i dvojica brazilskih reprezentativaca Neymar i Marquinhos koji će se danas u Kataru suprotstaviti Hrvatskoj. Dakako razlog našeg sadašnjeg poziva bio je susret četvrtfinala SP-a Hrvatske i Brazila. Igor nam se javio iz Španjolske.

- Tu smo na pripremama blizu Girone. Liga nam se nastavlja već 29. prosinca, ali zbog Svjetskog prvenstva svi smo imali pauzu, pa sam dva tjedna boravio kod kuće u Brazilu.

Kod kuće je odgledao i prvi susret Brazila na SP-u protiv Srbije.

- Okupili su se prijatelji i rodbina. Zajedno smo gledali uz roštilj. Drugi meč već sam gledao u Francuskoj, a ovaj posljednji kao i ovaj s Hrvatskom gledat ću u hotelu sa suigračima.

I kome su naklonjeniji tvoji suigrači, Hrvatskoj ili Brazilu?

- Moram priznati da više njih navija za Brazil. Premda me ovih dana gotovo svi zadirkivaju kako će Hrvatska pobijediti!

Kćerka rođena u Hrvatskoj


Prisjeća se naravno i svojih partija u Hrvatskoj kada je igrao i protiv nekolicine današnjih reprezentativaca. S jednim je dijelio svlačionicu.

- S Ivicom (Ivušić, nap.a) igrao sam zajedno u Osijeku i zajedno smo prije toga bili i u Olympiakosu. Drago mi je zbog njega. Igrao sam protiv ovih iz Dinama, golmana Livakovića, Petkovića, sjećam se kada je ulazio Gvardiol, u Rennesu je Lovro Majer, sjećam se i desnog beka (Juranović, nap.a) koji je tada bio u Hajduku.

Kada je već spomenuo desnog beka, često se u to vrijeme njegova boravka u Hrvatskoj spominjalo kao moguće rješenje za desni bek Vatrenih i davanje mu državljanstva.

- Spominjao mi je to i Alen (Petrović, nap.a), tadašnji sportski direktor Osijeka kao mogućnost, ali nikada ništa nije službeno bilo. Nikakve slične ponude nije bilo. Iskreno, ne znam koliko je to bilo realno. Koliko bih uopće morao boraviti u Hrvatskoj da bih dobio državljanstvo.

Odgovara zato odmah na hipotetsko pitanje bi li prihvatio hrvatsku reprezentaciju i zaigrao za Hrvatsku.

- Bih, zašto ne! Hrvatska je velika nogometna reprezentacija. Kada vidim da igra Hrvatska, prisjetim se svih lijepih trenutaka. Hrvatska me podsjeća na Brazil. Puno je lijepih mjesta. Moja kćerka se rodila u Hrvatskoj. Jednoga dana možda ona zaigra za Hrvatsku, ha,ha.

Jedno pitanje nije dobro razumio, bilo je čudno zašto ga to uopće pitamo. Hoće li se u Brazilu plesati i slaviti ako danas prođu Hrvatsku? U hrvatskim gradovima, ako bi pao Brazil, bilo bi urnebesno slavlje.

- Naravno da hoće. Znate, nama Brazilcima je ples u krvi. Pa kada netko zabije gol, uobičajeno je slaviti plesom. To rade i ako pogledate igrači u drugoj brazilskoj ligi, a kako neće na Svjetskom prvenstvu.

Jasno je da Brazilci imaju pravo slaviti kako god hoće. Nadamo se da večeras neće biti plesa. Zato smo mu ponovili prethodno pitanje.

- Brazil je došao u Katar po naslov svjetskih prvaka tako da će pobjeda nad Hrvatskom biti samo jedan korak prema tom cilju. Svi uvažavaju Hrvatsku i da pobijedi Hrvatska ne bi to bilo neko golemo iznenađenje. Gledat će se utakmica, pobijedi li Brazil, bit će slavlja, ali ono veliko se tek priprema, ako u polufinalu pobijedimo Argentinu. Oni su naši susjedi i veliki rivali. A to bi onda značilo i ulazak u finale Svjetskog prvenstva.

Poželjeli smo Igoru za kraj puno sreće u karijeri i životu. Ali, tek nakon petka!

Krešimir Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike