Ekonomija
KONGRES MLADIH POLJOPRIVREDNIKA

EU prepoznao važnost mladih poljoprivrednika
Objavljeno 9. prosinca, 2022.
Sudjelovanje na europskom kongresu prilika je za razmjenu iskustva s mladim poljoprivrednicima Europe, kazao je Jurić

U organizaciji Europske pučke stranke (EPP), Konfederacije poljoprivrednika Portugala (CAP) i Agrarne udruge mladih poljoprivrednika (ASAJA) u Bruxellesu je u srijedu održan osmi Europski kongres mladih poljoprivrednika te izbor za najboljeg europskog mladog poljoprivrednika na kojem je Hrvatsku predstavljao Ilija Jurić.Eurozastupnica Sunčana Glavak tim je povodom u Bruxellesu ugostila finaliste i finalistice izbora za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika i najuzorniju hrvatsku seosku ženu, predvođene Ilijom Jurićem i Antonijom Mrzlić Budak.

Kongres je okupio više od 2000 sudionika, a raspravljalo se o aktualnim temama u poljoprivredi, s naglaskom na ulogu mladih poljoprivrednika u sigurnosti hrane.

U konkurenciji mladih poljoprivrednika iz 16 država članica Europske unije koji su se natjecali za titulu najboljeg u tri kategorije – najbolji digitalni projekt, najotporniji projekt i najbolji projekt unaprjeđenja ruralnih područja – Ilija se predstavio uzgojem prijesadnica, jestivog cvijeća, mikropovrća i egzotičnog bilja za ljudsku prehranu.

Nagrada za najbolji digitalni projekt otišla je u ruke Alina Luculeasae iz Rumunjske, kao najbolji projekt otpornosti izabran je projekt Simona Kaiblingera iz Austrije, a prvo mjesto za najbolji projekt unaprjeđenja ruralnih područja osvojila je Desislava Kaburova iz Bugarske. Eurozastupnica Glavak čestitala je Iliji Juriću na ostvarenom rezultatu.

"Ilija je pravi primjer kako ljubav prema poljoprivredi i inovativnost u poslovanju mogu dovesti do velikih rezultata. Iako po struci radiolog, Ilija je prije pet godina ušao u svijet poljoprivrede. Vjerujem da će Ilijin uspjeh i uvažavanje njegova rada na hrvatskoj i europskoj razini potaknuti mlade koji razmišljaju o poljoprivredi da se odvaže na nešto novo i drukčije jer poljoprivreda je poziv, a ne posao", rekla je eurozastupnica. Ilija Jurić izrazio je zadovoljstvo što je Europska unija prepoznala važnost mladih poljoprivrednika.

"Drago mi je što sam prepoznat kao najbolji u Hrvatskoj, a posjet Bruxellesu i sudjelovanje na Europskom kongresu mladih poljoprivrednika prilika je za umrežavanje i razmjenu iskustva s mladim poljoprivrednicima diljem Europe. Nastavljam širenje svog poslovanja jer vjerujem da interesa ima. Nadam se da će ovo potaknuti i druge mlade da se prihvate rada u poljoprivredi", poručio je Jurić te zahvalio eurozastupnici Glavak i čestitao pobjednicima.

Podrška najboljem hrvatskom mladom poljoprivredniku stigla je i iz Ministarstva poljoprivrede, u ime kojeg je Kongresu nazočio državni tajnik Zdravko Tušek.

Podsjetimo, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak ambasadorica je Europske pučke stranke za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj i pokroviteljica izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu.

Zdenka Rupčić
Ključno podupirati generacijsku obnovu
Najbolje mlade poljoprivrednike pozdravili su predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber te povjerenik za poljoprivredu Janus Wojciechowski. Predsjednica Metsola u videoporuci je istaknula da je poljoprivreda, u kojoj je zaposleno oko 10 milijuna Europljana, postala nužna dodana vrijednost za Europu te da je unutar Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) ključno podupirati generacijsku obnovu i suradnju.
Sunčana Glavak eurozastupnica

Ilija je pravi primjer kako ljubav prema poljoprivredi i inovativnost u poslovanju mogu dovesti do velikih rezultata. Vjerujem da će Ilijin uspjeh potaknuti mlade na bavljenje poljoprivredom

Možda ste propustili...

CROBEXI PORASLI ČETVRTI DAN ZAREDOM

Najviši rast u 7 mjeseci

NA UDARU ZRAČNI PRIJEVOZ I BRODARSTVO

Europske komore protive se uvođenju dodatnih poreza

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJAVLJENA PRAVEDNIJA RASPODJELA POREZNOG TERETA

Porez na nekretnine za sada se neće uvoditi

2

RUSIJA SE RJEŠAVA NAGOMILANIH ZALIHA

Rekordni indijski uvoz suncokretova ulja

3

POZITIVNI UTJECAJ NA OKOLIŠ I DRUŠTVO

HPB je potpisnik Načela odgovornog bankarstva