Osijek
U NEDJELJU IZBORI ZA VIJEĆA GČ-A I MO-A

Izaberite osobe koje će
poboljšati život u kvartu
Objavljeno 9. prosinca, 2022.
Izborna šutnja vrijedi u subotu i nedjelju, do zatvaranja biračkih mjesta

Sve su tehničke pretpostavke ispunjene i sve je spremno da se u nedjelju, 11. prosinca, u 7 sati otvore 42 biračka mjesta, i na taj način počnu izbori za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora grada Osijeka, poručuju iz Gradskog izbornog povjerenstva. Novost je da će vijećnike mjesne samouprave moći birati 88.129 birača, što je utvrđeno i Rješenjem o zaključenju Popisa birača za Grad Osijek, zaključno s 1. prosinca ove godine.



Kandidacijske liste


Kao što smo već i pisali, bira se ukupno 77 vijećnika u sedam gradskih četvrti, odnosno po 11 u svakoj četvrti, i ukupno 56 vijećnika u osam mjesnih odbora, ili sedam vijećnika u svakom odboru. To znači da građani biraju ukupno 133 vijećnika na čija mjesta pretendira 623 kandidatkinje i kandidata sa 16 stranačkih, koalicijskih, nezavisnih, ili kandidacijskih lista grupe građana. Za svako vijećničko mjesto u gradskoj četvrti natječe se po šest kandidata, a u mjesnim ih je odborima upola manje, ili tri kandidata.

Najviše je pretendenata za vijećnička mjesta u Gradskoj četvrti Gornji grad, gdje je prijavljeno najviše lista - sedam, a neizvjesnosti nema u Mjesnom odboru Brijest, gdje je prijavljena samo jedna, HDZ-ova lista, što znači da iziđe li u nedjelju samo jedan birač koji ispravno glasa, pobjednik je poznat. U najvećem su broju lokalnih jedinica samostalne liste prijavili HDZ (14 od 15) i Domovinski pokret (u 11), dok je Nezavisna lista Ante Đapića poprilično šarala i, ovisno o lokalnoj jedinici, izišla s različitim koalicijskim partnerima. Uglavnom, njihove su liste prijavljene u deset jedinica, koliko lista ima i koalicija HNS-a, HSU-a i HSS-a.

Najveće je iznenađenje ovih izbora izostanak Nezavisne liste Zorana Batnožića koja je punih 12 godina participirala u vlasti Gradske četvrti Tvrđa. Kao što je već poznato, Gradsko izborno povjerenstvo utvrdilo je pogreške na popisu potrebnih 50 birača za valjanu kandidaturu te je lista odbijena.

Primjetno je da iz godine u godinu broj kandidacijskih lista na izborima za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora opada. Dok je 2014. godine na izborima bilo prijavljeno 116 lista i 1058 kandidata, četiri godine poslije predana je 101 lista s 959 kandidata. Ove je godine ukupno 65 lista u svih 15 kvartova i 623 kandidata. Djelomice je razlog toga pad broja stanovnika, ali zasigurno i loš rad većine gradskih političkih organizacija koje okupljaju sve manje članstva i sve im je teže naći dovoljan broj kandidata za popunjavanje ovako velikog broja mjesta.

Vidimo, a to su pokazali i rezultati posljednjeg popisa stanovništva, da svaki izborni ciklus ima i manji broj birača na tom popisu. Prije osam godina na popisu birača bila su 92.983 birača, četiri godine kasnije 2449 birača manje, odnosno 90.534, dok je ove godine ta brojka 88.129, što je 2405 birača manje od njihovog broja iz 2018. godine.

Izlaznost birača


Pada i izlaznost birača na kvartovske izbore. Na posljednjim je izlaznost iznosila 16,2 posto, dok je prije osam godina, 2014., ona bila 20 posto. Hoće li se i taj trend nastaviti, moći ćemo vidjeti već u nedjelju, oko 11 i 16 sati, kada će Gradsko izborno povjerenstvo izići s prvim podacima o izlaznosti u svih 15 lokalnih jedinica.

Bude li sve proteklo onako kako se očekuje, u GIP-u vjeruju da bi s prvim neslužbenim rezultatima mogli izići već oko 22 sata.

Premda su svaki izbori neizvjesni, jer je prije njih uvijek teško proniknuti u trenutačno raspoloženje birača, tako će i ovi zasigurno potaknuti dozu nervoze kod svih stranaka, nositelja lista i pojedinaca koji zasigurno imaju velika očekivanja. Najveća očekivanja ima HDZ koji je na posljednjim izborima prije četiri godine ostvario rezultat koji mu je donio relativnu većinu u 13 od 15 četvrti i odbora. S osvojenih 43 posto glasova HDZ je tada imao 68 mandata. Od ovih izbora očekuju još bolji rezultat, što i ne čudi s obzirom na to da su im na listama ljudi koji obnašaju vodeće političke i gospodarske funkcije u gradskim tvrtkama, ustanovama, ili su pak na pozicijama pročelnika.

U GČ-u Retfala "uvijek dostupni" Tomislav Mišetić sa svojom Nezavisnom listom ima velika očekivanja, no neće mu biti lako uz HDZ i koalicijsku listu HNS, HSU, HSS koja je prije četiri godine (bez HSS-a) ostvarila dobar rezultat osvojivši 16,7 posto glasova, što joj je osiguralo drugo mjesto po ukupno ostvarenom rezultatu. Svi bi ostali, prema sadašnjim projekcijama, mogli ostati na razini rezultata postignutih 2018. godine.

Izborna šutnja traje tijekom subote i izbornog dana, sve do zatvaranja biračkih mjesta u 19 sati. Građani mogu sve nepravilnosti prijaviti Gradskom izbornom povjerenstvu tijekom trajanja izbora na telefon 031-229-214.

Tomislav Prusina
PONESITE OLOVKU
Iako NZJZ nije donio nikakve epidemiološke mjere za provedbu izbora, na svim će biračkim mjestima biti postavljeni dezinficijensi, a sva će mjesta biti opskrbljena potrebnom zaštitom opremom kako bi ih članovi biračkih odbora koristili pri posjeti birača s dijagnosticiranom zarazom. Biračima se preporuča i da uz osobni dokument ponesu i vlastitu kemijsku olovku. Birači kojima je dijagnosticirana bolest COVID-19, neće smjeti pristupiti biračkom mjestu - glasat će uz pomoć druge osobe.

Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike