Novosti
KOMEMORACIJA BIVŠEM MINISTRU OBRANE I NAČELNIKU GS-A

Kao glas razuma, Miljavac je dao trajan pečat HV-u
Objavljeno 8. prosinca, 2022.

Komemoracija za generala zbora Pavla Miljavca, nekadašnjeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i bivšeg ministra obrane, održana je u Domu HV-a ‘Zvonimir, u Ministarstvu obrane RH. Umirovljeni general Miljavac, koji se u obranu Hrvatske uključio kao dragovoljac u studenome 1990., obašao je niz visokih dužnosti u Hrvatskoj vojsci, a iznenada je umro 6. prosinca, u 69. godini. Komemoraciji su, uz ostale, nazočili premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar obrane Mario Banožić.



Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) general Marinko Krešić istaknuo je kako ih je zatekla i potresla vijest o preranom i iznenadnom odlasku generala MiIjavca, podsjetivši da su od samog početka Domovinskog rata bili suradnici i prijatelji, kao i u miru, kada je došao u HGZ. "Od početka obrane Hrvatske Pavao Miljavac nije ni trenutka dvojio, nego se stavio na raspolaganje i obavljao niz odgovornih dužnosti, od zapovjednika 137. brigade, Zbornog područja Karlovac, do zamjenika načelnika i načelnika Glavnog stožera OS-a i ministra obrane te saborskog zastupnika", rekao je Krešić. Kao ministar obrane, od 14. listopada 1998., pa do 27. siječnja 2000., u Vladi premijera Zlatka Mateše radio je na transformaciji Hrvatske vojske iz ratne u mirnodopsku, dodao je. Od 2013. Pavao Miljavac obnašao je dužnost predsjednika HGZ-a, a potom bio njegov počasni predsjednik. "Uvijek je bio staložen, ali i odrješit u radu, primjer kako se živi i bori i za domovinu, volio je raditi, nije se štedio za opće dobro i mogao je još dosta dati hrvatskom narodu i HV-u. General Miljavac nositelj je brojnih odličja i jedan je od onih koji će velikim slovima biti upisan u hrvatsku povijest i sjećat ćemo ga se s poštovanjem", naglasio je Krešić.



Načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj rekao je kako je Miljavac neizmjerno zadužio Hrvatsku, sudionik Domovinskog rata koji se od samog početka aktivno uključio u obranu kao istinski domoljub, a svoj autoritet temeljio je na znanju i odlučnosti. Bio je odličan operativac, vojni strateg i vođa, glas razuma i odmjerenosti. Dao je trajan pečat pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci koja je sprema za ispunjenje svih zadaća i misija, dodao je.



Banožić je poručio kako je Miljavac obilježio stvaranje i obranu hrvatske države, gradeći pobjednički duh i poštujući visoke etičke vrijednosti u borbi za slobodu. “Kao načelnik Glavnog stožera i ministar obrane dao je velik doprinos u razvoju obrambenog sustava i ostavio neizbrisiv trag. Sve funkcije obavljao je predano, zalažući se za očuvanje vrijednosti Domovinskog rata i za branitelje”, zaključio je. H
POSLJEDNJI ISPRAĆAJ U NOVIGRADU
General Pavao Miljavac odlikovan je nizom odličja - Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina i medaljama Bljesak, Oluja, Iznimni pothvati i Ljeto. Posljednji ispraćaj generala Miljavca bit će u petak, 9. prosinca, na mjesnom groblju u Novigradu na Dobri, u 13 sati.

Uvijek je bio staložen, ali i odrješit u radu, primjer kako se živi i bori i za domovinu, ističe Krešić

Možda ste propustili...