Mozaik
SUNDANCE FILM FESTIVAL PONOVNO UŽIVO NAKON PANDEMIJE

Na programu su ove godine brojni dokumentarni filmovi na temu seksualnosti i slave
Objavljeno 9. prosinca, 2022.

Dokumentarci koji istražuju seksualnost i slavu kroz životne priče supermodela Brooke Shields, pjevača Little Richarda i spisateljice Judy Blume, u programu su filmskog festivala Sundance koji će se održati sljedećeg mjeseca.



Robert Retford jedan je od osnivača ovog najvećeg američkog festivala neovisnog filma koji se vraća u planine Utaha 19. siječnja, nakon što su dva prethodna izdanja bila prisiljena održati se online zbog COVID-a. Festival uobičajeno donosi niz drama, trilera, horora i komedija, neobičnih eksperimenata i važnih dokumentaraca. Zvijezde, uključujući Anne Hathaway, Emiliju Clarke, Jasona Momou i Chiwetela Ejiofora, imaju dugometražne filmove koji su u programu, dok se Emilia Jones vraća na festival koji je prvi put prikazao njezin film "CODA", dobitnika Oscara za najbolji film, s dva vlastita nova filma.



Dokumentarni film "Pretty Baby: Brooke Shields" govori o globalnom supermodelu i glumici koja je stekla slavu već s 12 godina. Film se bavi objektivizacijom, seksualizacijom i komodifikacijom žena i mladih djevojaka. "Judy Blume zauvijek" prikazuje kako je američka autorica fikcije za mlade bila napadnuta zbog seksualnog sadržaja i uvredljivog jezika 1980-ih, što ju je navelo da zauzme stav protiv zabrane knjiga i cenzure. Oba filma "odražavaju trendove koje smo vidjeli u posljednjih nekoliko godina biografski vođenog rada", koji gledateljima omogućuje "ponovno otvaranje povijesti i gledanje na nju iz druge perspektive", rekao je predstavnik Sundancea John Nein.



Slično tome, "The Disappearance of Shere Hite" prati pionirsku feminističku autoricu "Izvještaja Hite", čiji je bestseler o ženskom orgazmu iz 1976. izazvala seksualnu revoluciju, ali koja je bila prisiljena nestati iz javnosti nakon žestokih kritika. A dokumentarac "Little Richard: I Am Everything", bavi se crnim queer podrijetlom rock ‘n‘ rolla preko pokojnog, flambojantnog pjevača koji se odrekao homoseksualnosti i postao ponovno rođeni kršćanin u kasnijim godinama.



Još jedna istaknuta i aktualna tema na programu filmovi su o iranskim ženama. Dokumentarni film "Joonam" te igrani filmovi "The Persian Version" i "Shayda" istražuju priče žena u Iranu i zajednicama njegove dijaspore, u vrijeme kada je zemlja potresena prosvjedima zbog strogog pravila odijevanja za žene. Filmski festival Sundance 2023. održat će se od 19. do 29. siječnja. H
Najčitanije iz rubrike