Osijek
NAGRADE ZA PROMICANJE MIROTVORSTVA

Devet nagrađenih, među njima i nadbiskup Uzinić
Objavljeno 9. prosinca, 2022.
Nagrade za promicanje mirotvorstva "Krunoslav Sukić" osječkoga Centra za mir, nenasilje i ljudska prava uručene su u četvrtak u osječkome HNK-u. Dodijeljeno je devet nagrada, a za izniman doprinos stvaranju ozračja društvenog dijaloga i razumijevanja u Hrvatskoj i regiji nagradu je, među ostalima, dobio i riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Nagrade su uručene Mireli Čavajdi i Vanji Jurić, koje su svojim hrabrim mirnim otporom uskraćivanju zdravstvene pomoći ženama pokazale snagu nenasilnog djelovanja i potaknule društvenu solidarnost. Priznanje za knjigu godine dobio je Ivo Goldstein za dokumentarno djelo "Antisemitizam u Hrvatskoj od srednjeg vijeka do danas", kojim, smatraju organizatori, autor pridonosi borbi za povijesnu istinu, držeći je važnim dijelom strategije za očuvanje mira u svijetu i postignutog stupnja svijesti o ljudskim pravima.

Izvršna direktorica Centra za mir Natalija Havelka rekla je kako je to 14. dodjela nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava, koja je utemeljena 2009. godine, a nazvana je po jednom od osnivača tog centra Krunoslavu Sukiću.

Dodala je kako je za nagradu stiglo 35 nominacija, pojedinaca i organizacija aktivnih u izgradnji boljega i pravednijeg društva, od kojih je devet nagrađeno. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike