Osijek
ZASADI STABLO, NE BUDI PANJ

Osijek i Nizozemsku povezuje
sadnica kestena u Perivoju
Objavljeno 8. prosinca, 2022.
Henk Voskamp, veleposlanik Nizozemske, uhvatio se lopate i spremno pomogao u sadnji kestena

Grad Osijek i ove je godine podržao akciju "Zasadi stablo, ne budi panj", u sklopu koje su Henk Voskamp, veleposlanik Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj, i Antonio Lozančić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Grada Osijeka, u Perivoju kralja Tomislava posadili još jednu sadnicu kestena u aleji kestena.



- Sretan sam što sam danas u Osijeku, gdje smo posadili drvo. Akcija je to koju provodimo diljem Hrvatske, sađenjem drveća slavimo trideset godina bilateralnih, diplomatskih odnosa naših zemalja. Prije nekoliko dana posadio sam jedno u Zagrebu, nakon Osijeka slijedi Rijeka, a plan je obići brojna mjesta diljem Hrvatske. Ovo možda jest simboličan čin, ali pridonosi kretanju prema održivosti i ublažavanju klimatskih promjena, koje utječu na sve nas. Mi u Nizozemskoj planiramo do 2030. godine zasaditi više od 100 milijuna stabala - istaknuo je Voskamp.

Mateja-Angelina Kramar, predsjednica udruge "Zasadi stablo, ne budi panj", naglasila je kako je ovo četvrta nacionalna kampanja, tijekom kojih je do sada posađeno oko 200 tisuća sadnica, a sve s ciljem osvješćivanja građana, ali i lokalne samouprave kako bi se očuvao autohtoni genofond naših zavičajnih vrsta.

- Kao što uvijek volimo isticati, Osijek je grad zelenila, imamo više parkova nego trgova, ukupno njih 23, koji se prostiru na gotovo četrdeset hektara. Izdvojili smo za ovu akciju 75 tisuća kuna, u sklopu koje ćemo u Osijeku u ponedjeljak (12. prosinca) posaditi još 43 sadnice na pet lokacija - napomenuo je Lozančić.
Nikola Kučar
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike