Kultura
15 GODINA DRŽAVNOG ARHIVA U VUKOVARU

Savladani broji izazovi, postaje trajno rješenje
Objavljeno 9. prosinca, 2022.
On je respektabilna nacionalna ustanova koja ima važnu ulogu u svakodnevnom životu građana, u nacionalnom smislu i izdavaštvu

U povodu obilježavanja 15. obljetnice osnutka Državnog arhiva u Vukovaru održana je panel-rasprava pod nazivom "Državni arhiv u Vukovaru u službi čuvanja, zaštite, istraživanja i promidžbe kulturne baštine Vukovarsko-srijemske županije".



U raspravi je sudjelovao i državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija RH Ivica Poljičak, koji je govorio o razvoju Državnog arhiva u Vukovaru u kontekstu Nacionalnog plana razvoja arhivske djelatnosti. Uz čestitke ravnatelju i djelatnicima na predanom radu i doprinosu razvoju arhivske djelatnosti, poručio je kako Državni arhiv u Vukovaru ima važno mjesto unutar nacionalne mreže arhiva u Hrvatskoj.

- Arhiv u Vukovaru smo uistinu postavili na zdrave temelje, imamo novu, suvremenu i funkcionalnu zgradu u kojoj se nalazi oko 2000 dužnih metara arhivskog gradiva i imamo sve pretpostavke da je ovako postavljen arhiv trajno rješenje. Trenutačno smo u razdoblju realiziranja investicije koja se odnosi na osam arhivskih središta u okviru mreže arhiva, gdje ćemo ono što smo napravili za Vukovar nacionalnim sredstvima 2017. godine sada europskim sredstvima raditi za osam drugih arhiva - rekao je i naglasio kako Vukovar ima respektabilnu nacionalnu ustanovu koja ima važnu ulogu u svakodnevnom životu građana, ali i u nacionalnom smislu, jer vode računa o proučavanju zavičajne prošlosti, s tim da je i izdavačka djelatnost na respektabilnoj razini, pa iz godine u godinu Državni arhiv u Vukovaru raste kako u smislu ljudskih potencijala tako i u smislu rezultata rada.

Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru, izrazio je zadovoljstvo učinjenim u proteklih 15 godina, bogatom izdavačkom djelatnošću, brojnim kulturnim i znanstvenim događanjima te digitalizacijom i dostupnosti arhivskog gradiva široj publici, razvojem arhivske pedagogije i stvaranjem publike.

- Puno toga se dogodilo u proteklih 15 godina, pred nama su bili brojni izazovi, a jedan od najvećih je bilo iznalaženje prostora. U početku smo djelovali u više uredskih prostorija dok se danas možemo pohvaliti kako smo uz podršku Ministarstva kulture i medija RH i lokalne zajednice osigurali dva reprezentativna i moderna arhivska prostora u Vukovaru i Vinkovcima, čime je ta problematika uspješno i prilično dugoročno riješena. Veliki izazov je bio i u vrijeme masovnije legalizacije građevinskih objekata kada smo masovnije izdavali građevinsku dokumentaciju - istaknuo je Elez.

Prema njegovim riječima, uz redovne su djelatnosti uspjeli organizirati brojna kulturna i znanstvena događanja, uspostaviti suradnju sa školama i udrugama građana te se imaju čime podičiti pred lokalnom zajednicom. Najavio je kako će uskoro iz tiska izići drugi dio Vukovarske franjevačke kronike, nastavit će digitalizaciju arhivskog gradiva i realizirati niz izdavačkih projekata.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike