TvObzor
TILEN LOTRIČ - ANGELO

Konačno sam izišao iz svoje komfor-zone i malo proširio glazbeni teren
Objavljeno 9. prosinca, 2022.
U mom glasu ima neka mješavina makedonske boje, hrvatske romantike, srpske jakosti i, naravno, slovenske točnosti
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ

Tilen Lotrič, umjetničkog imena Angelo, student je ljubljanske Glazbene akademije, smjer operno pjevanje, koji je s pjesmom "Zauvijek moja" na ovogodišnjem, 17. izdanju Festivala zabavne glazbe Darfest u Daruvaru osvojio Grand Prix, odnosno glavnu nagradu za pobjedničku skladbu. Ova pjesma, s drugim izvođačem i tekstom, bila je prijavljena na jedan veliki slovenski festival, ali nije prošla. "Uvijek se sve događa s nekim razlogom. Na kraju sam ja dobio pjesmu i s njom pobijedio na Darfestu. Bilo me je strah kako će to sve ispasti, ipak je to druga država i publika, ali bilo je zaista super", kaže 23-godišnjak rođen u Makedoniji, koji živi u Sloveniji i cijeli život želi svoju glazbu proširiti na cijelu regiju. Glazbom i pjevanjem bavi se od najranijeg djetinjstva, ima nekoliko singlova, među njima i u Sloveniji vrlo popularnu "Jagodu", a odlikuju ga lirski vokalni pristup i suverena izvedba. Pjesma "Zauvijek moja", kojom ambicioznije stupa na glazbenu scenu, plod je suradnje s autorima Goranom Šarcem, tekstopiscem Robertom Pilepićem i Aleksandrom Valenčićem. Angelo također vodi svoju školu pjevanja, ljubitelj je mode i veliki gurman, a što nam je još talentirani glazbenik otkrio o sebi, pročitajte u nastavku.



Koja su tvoja najranija sjećanja vezana uz glazbu? Kada si shvatio da će glazba postati važan dio tvog života?



- Pa osjetio sam da je glazba za mene još kad sam bio mali. Sve je počelo u osnovnoj školi, kada sam pjevao u zboru i u crkvi, a poslije i u bendu. No oduvijek sam imao želju raditi svoju glazbu, zato sam danas presretan što vam mogu predstaviti svoje pjesme i pjevati za vas.

Kakvu glazbu voliš slušati? Jesi li ikada imao pjevačke uzore? Koji su ti najdraži hrvatski pjevači?



- Meni se najviše sviđa glazba u kojoj ima emocija. Neka to bude makedonska, narodna, hrvatska, srpska, klasična, slovenska... Samo da u meni budi nekakav osjećaj. Najveći uzori koje slušam od kada znam za sebe su mi Toše Proeski, Neda Ukraden, Svetlana Ražnatović Ceca i Lepa Brena. A što se tiče predivnih hrvatskih pjevača, to su Danijela, Doris Dragović, Nina Badrić, Oliver Dragojević, Petar Grašo i još mnogi drugi... Poklon svima! Jako volim poznatu tamburašku pjesmu "Još i danas zamiriše trešnja", nadam se da ću ju jednog dana otpjevati u Slavoniji.

Vrijeme i pjesma


Što nam možeš reći o svom najvećem hitu do sada, pjesmi "Jagoda"?



- Pjesma priča sama za sebe, a hit napravi publika, zbog koje i postojim. Tako da bih zahvalio publici što me podržava. A naravno da pjesma "Jagoda" za mene ima posebnu priču s obzirom na to da je glazbu za nju napisao hrvatski autor Martin Žunec. Na taj način nekako sam napravio poveznicu između slovenske i hrvatske glazbe.

Po čemu smatraš da si drukčiji od ostalih s hrvatske glazbene scene, odnosno što vidiš kao svoje glavne adute?



- Uvijek sam bio drukčiji od svih drugih, i u izgledu i u ostalim stvarima. Ali za sebe mislim da mogu publici dati upravo ono nešto što joj treba. Kad se vrate s mog koncerta ili dok slušaju moju glazbu, da su sretni i puni emocija - to je nešto što nam fali. Mislim da u mom glasu ima neka mješavina makedonske boje, hrvatske romantike, srpske jakosti i, naravno, slovenske točnosti. (smijeh)

Kako si reagirao kada si prvi put pročitao tekst i čuo melodiju za pjesmu "Zauvijek moja"?



- Bio sam zaljubljen puno puta u životu, ali nikad do sada onako iskreno. Tako da sad mogu pjevati ono što osjećam. I, naravno, kad sam čuo pjesmu i tekst da sam se naježio, a to onda znači da je "Zauvijek moja" prava pjesma za mene.

Po čemu ćeš pamtiti nastup na ovogodišnjem Darfestu? Što za tebe znači osvajanje glavne nagrade? Je li te iznenadila pobjeda?



- Nastup ću prvenstveno pamtiti po iskustvu i predivnoj publici. Imao sam tremu, a sada je više uopće nemam. Bilo je to prvi puta da pjevam izvan granica Slovenije. Sad mogu reći da sam konačno izišao iz svoje komfor-zone i malo proširio glazbeni teren. To je nešto što sam dugo želio, a sve dolazi u pravo vrijeme. Poklopilo se sve - vrijeme i pjesma. Naravno da me je pobjeda na Darfestu iznenadila i da mi znači još više jer još uvijek učim jezik. I tu bih zahvalio maestru Goranu Šarcu na podršci i predivnoj pjesmi koju je napisao za mene.

Sada si snimio i videospot. Jesi li zadovoljan reakcijama na pjesmu "Zauvijek moja"? Čitaš li komentare na YouTubeu? Tko ti je najveća podrška na glazbenom putu?



- Videospot za "Zauvijek moja" napravljen je, onako, jednostavno, profinjeno. Ništa komplicirano, naglasak je na mom glasu i klaviru. Prezadovoljan sam odazivom i zahvalan na podršci. Naravno, pročitam nekoliko komentara na društvenim mrežama, ali najviše mi znače komentari obitelji i prijatelja.

Mamina kuhinja


Profesor si, imaš svoju školu pjevanja...



- Profesor Angelo! (smijeh) Kažu da sam strog, ali moram reći za svoje učenike da jako puno radimo i da se to vidi na njihovim rezultatima, što je najvažnije. Bitno je da težimo tomu da svatko dostigne svoj puni potencijal.

Kako najradije provodiš svoje slobodno vrijeme? Imaš li hobije?



- Najviše volim putovanja, ići u neki dobar restoran, saunu, na more, u šoping i, naravno, otići na neki dobar koncert.

Kažeš da si veliki gurman. Bez koje hrane ne bi mogao živjeti, a što pak nikako ne voliš jesti? Kuhaš li?



- Najviše volim francusku, talijansku, tursku i meksičku kuhinju. Ne bih mogao živjeti bez mamine kuhinje, sve što moja mama spremi je prelijepo. I bez palačinki. (smijeh) Naravno da kuham - i to odlično! Mislim da svaki pravi muškarac mora znati kako spremiti nešto za dobar ručak.

Koji su ti glazbeni planovi za iduću godinu, što možemo očekivati od tebe u doglednoj budućnosti?



- Nadam se da se ponovno vidimo u Daruvaru. A na ljeto se vidimo na Korčuli, na Festivalu Marko Polo, koji jedva čekam. Naravno, snimamo i dalje nove pjesme, jedva čekam da ih čujete! Mlad sam i volim raditi, tako da sigurno možete očekivati mnogo stvari, a među njima možda bude i neki duet.
Možda ste propustili...

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

Najčitanije iz rubrike