TvObzor
HRT: PRIJENOS SVEČANE DODJELE EUROPSKIH FILMSKIH NAGRADA IZ REYKJAVIKA

Najvažnije priznanje sedme umjetnosti Starog Kontinenta
Objavljeno 9. prosinca, 2022.

Vrhunac Mjeseca europskog filma označava 35. svečana dodjela Europskih filmskih nagrada (EFA), koja se održava u islandskoj prijestolnici Reykjaviku. Najsjeverniji glavni grad na svijetu tako će nakon dvije godine, kada je trebao ugostiti najbolje europske filmašice i filmaše, napokon postati europskim filmskim središtem. Svečanost se od 2019. do 2021. tri puta zaredom održavala u Berlinu kao sjedištu Europske filmske akademije. I ove godine dodjela je obilježena neizvjesnošću u nizu kategorija, ponajprije u središnjoj, onoj europskog filma. Tko će ponoviti uspjeh prošlogodišnjeg laureata, bosansko-hercegovačke ratne drame “Quo vadis, Aida?”, saznat ćemo u izravnom prijenosu u subotu, 10. prosinca, u 20.15, na HTV3.



U kategoriji europskog filma natječe se pet naslova, pri čemu se podjednaki izgledi daju trima radovima s ukupno četiri nominacije. Predvodi ih švedska humorna drama “Trokut tuge” Rubena Östlunda koji je njome ponovio uspjeh svog “Kvadrata”, osvojivši Zlatnu palmu u Cannesu. Priča prati putnike i posadu luksuznog broda čiji odmor prekine napad pirata, a dio njih završi na pustom otoku na kojem se promijene statusne uloge. Östlund je osobno nominiran u kategorijama europske režije i scenarija, dok je hrvatski glumac međunarodne karijere, rođeni Osječanin Zlatko Burić, jedan od favorita u kategoriji europskog glumca.

Četiri nominacije ima još jedan nagrađeni rad s ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu, dobitnik Grand Prixa, belgijska drama o odrastanju “Blizu”, čiji se autor Lukas Dhont također nada priznanjima za režiju i scenarij, dok je Eden Dambrine nominiran u kategoriji europskog glumca. Dansko-iranski triler “Sveti pauk” redatelja Alija Abbasija, uz nominaciju za europski film, ima i nominacije za europsku režiju i scenarij, a nagradi se nada i glavna glumica Zar Amir Ebrahimi. Za europski film predložena je i austrijska povijesna biografska drama “Korzet”, pri čemu su u svojim kategorijama nominirane i redateljica Marie Kreutzer te glavna glumica Vicky Krieps.

Središnju kategoriju zaključuje španjolski spoj obiteljske i socijalne drame “Alcarràs”, dobitnik Zlatnog medvjeda s ovogodišnjega Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, čija je redateljica Carla Simón nominirana za najbolji scenarij. U kategoriji europske režije s ukupno šest nominiranih, nagradu priželjkuju i poljski redatelj Jerzy Skolimowski za film “Io” te francuska redateljica Alice Diop za “Saint-Omer”. Dobitnik Oscara za najbolji izvorni scenarij filma “Belfast”, Kenneth Branagh, uspjeh bi mogao ponoviti i kada je posrijedi Europska filmska nagrada za scenarij.

Zlatku Buriću konkuriraju i Paul Mescal (“Aftersun”), Elliott Crosset Hove (“Zemlja Božja”) te Pierfrancesco Favino (“Nostalgija”), dok su u kategoriji europske glumice predložene i oskarovka Penelope Cruz (“Paralelne majke”), Léa Seydoux (“Jednog lijepog jutra”) te Meltem Kaptan (“Rabiye Kurnaz protiv Georgea W. Busha”). U Reykjaviku će se doznati i laureati u kategorijama europskoga dugometražnog dokumentarnog filma, europskoga dugometražnog animiranog filma, europske komedije, europskog otkrića (nagrada FIPRESCI) i europskog kratkometražnog filma.

Dobitnica Nagrade za životno djelo je njemačka glumica, scenaristica i redateljica Margarethe von Trotta, a dobitnik posebnog priznanja za europski doprinos svjetskom filmu palestinski redatelj Elia Suleiman. U kontekstu ruske vojne agresije na Ukrajinu ove je godine nagrada Eurimages za koproducentski rad pripala svim ukrajinskim filmskim koproducentima. D. Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike