Tehno
IGRALI SMO: THE LEGEND OF ZELDA

Poznata priča i odličan gameplay u 2D ruhu
Objavljeno 9. prosinca, 2022.
Radnja igre je jednaka kao u istoimenom akcijsko-avanturističkom naslovu s GameBoya iz 1993. godine
Svi mi imamo neku igru ili igre koje nas vraćaju u neka bezbrižna vremena. Autoru ovih redaka to su svakako Super Mario World i The Legend of Zelda: Link‘s Awakening. Naime, sredinom 90-ih godina kao dijete dobio sam dvije konzole od roditelja – Super Nintendo s igrom Super Mario World te fantastični GameBoy s igrom The Legend of Zelda: Link‘s Awakening. Obje konzole, kao i igre, još uvijek imam na polici. Još od tada pa do današnjih dana fan sam Nintenda, a posebno navedenih igara. Kada se pojavio remake originalnog The Legend of Zelda: Link‘s Awakening za Nintendo Switch, znao sam da će ta igra biti dio moje kolekcije, kad-tad. I došao je i taj trenutak. Iako je igra izišla prije tri godine, riječ je o jednom od evergrin naslova koji, poput originala, nikada ne zastarijevaju. Stoga, ako planirate kupnju, kao i u mome slučaju, igra će uvijek djelovati svježe.

Moderna grafika


Za početak razlučimo jednu stvar – što je remake? U svojoj osnovi riječ je o novoj igri, konkretno ovdje izrađenoj za Nintendo Switch korištenjem modernih grafika, u ovom slučaju igra izgleda poput animiranog filma. Međutim, igra nije posve nova u smislu radnje. Remake se gotovo potpuno oslanja na originalni naslov, a ovdje je radnja istovjetna istoimenom akcijsko-avanturističkom naslovu s GameBoya iz 1993. godine. Kod gamera često postoji podjela na one koji su fanovi remake naslova i na one koji ih baš ne simpatiziraju. Mislimo da to uvelike ima veze kakve emocije kod nekoga izaziva original, a u mome slučaju to je samo pozitiva. Tako da, bez obzira na to što mi je radnja poznata iz originala, itekako sam se razveselio remake naslovu za Nintendo Switch. Ako se nikada niste susreli s originalom, za vas dvojbe nema – igra će biti nova, nikad viđena i stvar osobnog afiniteta. Međutim, kako je Zelda, uz Super Mario serijal, jedan od A naslova iz Nintenda, naša je topla preporuka imati ovu igru u kolekciji. U The Legend of Zelda: Link‘s Awakening radnja igre započinje brodolomom našeg junaka usred oluje i buđenja na pješčanoj plaži misterioznog otoka Koholint. Kao i u originalu, kroz razgovor s mještanima otoka doznajemo da moramo probuditi misterioznu Wind Fish ako želimo napustiti otok. Ona je pak u golemom jajetu na vrhu planine i neće vam proći nezapaženo. Iako brzo možemo do tog jajeta, to nam nije cilj. Naime, bilo kakvo kucanje, udarci mačem ili druge radnje neće vam pomoći da probudite Wind Fish. Za njezino buđenje treba nam osam sireninih instrumenata koji su taktički raspoređeni po tamnicama otoka.

Avantura kreće



Ovime zapravo kreće naša avantura. Na početku igre opremljeni smo samo štitom i mačem te krećemo lagano od tamnice do tamnice. Poslije dobivamo mogućnost plivanja, skakanja, bacanja bombi, podizanja teških predmeta… Kako prolazimo mapu, rješavamo brojne zagonetke, rješavamo se i brojnih neprijatelja i glavnih negativaca. Svaki novi korak u igri izazivao nam je golemo veselje i uzbuđenost. Grafički, igra nam je potpuno pogođena. Djeluje zabavno, simpatično, baš kako i očekujemo od Nintendo naslova. Zvučna podloga također je savršeno pogođena, a naravno, naslonjena je i inspirirana originalnim MIDI zvučnim zapisima izvorne igre. Kroz priču ćete, osim jedinstvenih likova, sresti i neka poznata lica iz Nintendovih naslova, poput Kirbyja, Yoshija i drugih. Postoje čak i kratke sekvence 2D platformera u kojima su neprijatelji Piranha Plant i Goomba. Ovo su, dakako, neke novosti kojih u originalnu nije bilo, ali savršeno se uklapaju i daju određenu svježinu. Zagonetke, izazovi i općenito gameplay će vas dugo zadržati uz Linka i njegove avanture.

Marin Režić

Ocjena: 99
Dojam: Tražite li jedan od najzabavnijih 2D Zelda naslova i pravu poslastica za ljubitelje dobrog gameplaya, zagonetki i osjećaja napredovanja – ovo je remake koji ćete obožavati.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike