Svijet
PREGRUPIRANJE TIJEKOM ZIME?

Moskva želi zamrznuti borbe u Ukrajini prije proljetne ofenzive
Objavljeno 7. prosinca, 2022.

Rusija za vrijeme zime nastoji zamrznuti borbe u Ukrajini kako bi pregrupirala, obnovila i ojačala svoje trupe za novi napad na proljeće, izjavio je u srijedu šef NATO-a Jens Stoltenberg.

"Vidimo da u ovom trenutku Rusija pokušava nametnuti neku vrstu zamrzavanja sukoba, barem nakratko, kako bi se mogla pregrupirati i oporaviti te zatim pokušati pokrenuti još veću ofenzivu idućeg proljeća", kazao je Stoltenberg u sklopu događaja koji je organizirao britanski dnevni list Financial Times.

Glavni tajnik Atlantskog saveza je rekao da članice NATO-a nastavljaju s opskrbom Ukrajine oružjem i s potporom toj zemlji koja je "bez presedana", unatoč bojazni od mogućeg iscrpljivanja zaliha zapadnih zemalja.

"Slanje novog oružja jednako je važno kao i jamstvo da su sustavi ili oružje koje smo već isporučili doista operativni ili učinkovito rade", rekao je Stoltenberg. "Potrebna im je znatna količina streljiva, rezervnih dijelova i dijelova za održavanje", rekao je.

Linija bojišnice u Ukrajini se stabilizirala otkako su ukrajinske snage prošli mjesec postigle izvanredan uspjeh, oslobodivši grad Herson i okolna područja na zapadnoj obali rijeke Dnjepar.

Najžešće borbe trenutačno su koncentrirane oko istočnoga grada Bakhmuta, koji ruske snage nastoje već mjesecima zauzeti.

Sjedinjene Države vjeruju da bi se u predstojećim mjesecima borbe mogle nastaviti "smanjenim tempom", dok obje strane pokušavaju obnoviti i oporaviti svoje vojne snage.

Stoltenberg je rekao i da nema "nikakvih dodatnih informacija" o navodnim napadima ukrajinskih dronova na zračne baze u Rusiji, nakon što su Amerikanci ustvrdili da "nisu ni dopustili niti poticali' takve napade Kijeva.

Šef NATO-a trenutačno smatra da uvjeti za mirno rješenje sukoba "nisu ispunjeni, s obzirom na to da Rusija nije pokazala nikakav angažman u pregovorima o poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine". H

Najčitanije iz rubrike