Svijet
SJEDNICA RUSKOG VIJEĆA ZA LJUDSKA PRAVA

Putin: Rusija će braniti svoje interese svim raspoloživim sredstvima
Objavljeno 7. prosinca, 2022.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je rekao da će se Rusija boriti za obranu svojih interesa, koristeći pritom sva raspoloživa sredstva.

Govorio je na godišnjoj sjednici ruskoga Vijeća za ljudska prava koja se održala putem video konferencije.

U obraćanju sudionicima sjednice požalio se da zapadne organizacije za ljudska prava na Rusiju gledaju kao na "zemlju drugog reda koja uopće nema pravo postojati".

"To je ono s čim mi imamo posla. A možemo odgovoriti samo na jedan način - dosljednom borbom za svoje nacionalne interese. Upravo to ćemo učiniti i neka nitko ne računa ni na što drugo", rekao je Putin.

"Da, mi ćemo to napraviti raznim načinima i sredstvima, prije svega ćemo se, naravno, fokusirati na miran način, no ne preostane li nam ništa drugo, branit ćemo se svim sredstvima koja su nam na raspolaganju", poručio je ruski predsjednik.

U svom je javnom istupu odgovarao na komentar člana Vijeća za ljudska prava koji je rekao da ukrajinske snage granatiraju stambena područja regije Doneck pod ruskom kontrolom.

Ukrajina je u dosadašnjih deset mjeseci rata pretrpjela teške civilne žrtve, no Rusija uporno negira da je pucala na civile.

Putin je također kazao da će se njegova vojska vjerojatno dugo boriti u Ukrajini, ali i da ne vidi razloga za mobilizaciju dodatnih vojnika u ovom trenutku.

"Što se tiče posebne vojne operacije, to, naravno, može biti dugi proces", kazao je. No trenutno nema potrebe za drugim krugom mobilizacije nakon poziva 300.000 rezervista u rujnu i listopadu.

Od tog broja, trenutno ih je 150.000 raspoređeno u Ukrajini.

 

POVEĆAVA SE RIZIK OD NUKLEARNOG RATA

Putin je rekao da se povećava rizik od nuklearnog rata, no ustrajao je na tome da Rusija nije "poludjela" i da svoj nuklearni arsenal smatra isključivo sredstvom odvraćanja.

Međutim, Putin je rekao da će Rusija braniti svoj teritorij i svoje saveznike "svim dostupnim sredstvima", dodavši da su Sjedinjene Američke Države, a ne Rusija, rasporedile takozvano "taktičko" nuklearno oružje u drugim zemljama.

Putin je na sastanku svog Vijeća za ljudska prava, na kojem se uglavnom govorilo o ratu, a prenosila ga je televizija, rekao da se povećava rizik od nuklearnog rata, što je posljednje u nizu takvih upozorenja, no da Rusija na svoj arsenal gledao kao na sredstvo za odvraćanje, a ne da njime prva napadne.

"Nismo poludjeli, shvaćamo što je nuklearno oružje. Ta sredstva posjedujemo u naprednijem i modernijem obliku od bilo koje druge nuklearne zemlje ... No, nećemo trčati po svijetu i mahati tim oružjem kao britvom", kazao je Putin.

Putin se godišnje sastaje sa svojim Vijećem za ljudska prava, tijelom za koje kritičari kažu da mu je omogućilo da ponudi prazna obećanja o građanskim slobodama dok povećava represiju i guši otpor protiv svoje vlasti.  H

Možda ste propustili...

ŠPANJOLSKA POLICIJA RAZBILA KRIMINALNU MREŽU

Krivotvoritelji cigareta iskorištavali ukrajinske izbjeglice

GLAVNI TAJNIK NATO-A POZIVA DRŽAVE NA UBRZANJE ISPORUKE

Saveznici će naći rješenje za slanje tenkova Ukrajini