Regija
KRENULI I U NABAVU NEKNJIŽNE GRAĐE

Otvorena obnovljena knjižnica Donjeg Miholjca
Objavljeno 8. prosinca, 2022.
Galerijski prostor namijenjen je za književne susrete, predavanja, radionice
DONJI MIHOLJAC - Gradska knjižnica Donjeg Miholjca, nakon preuređenja prostora, u srijedu je otvorila svoja vrata korisnicima na staroj adresi.

Više od godinu dana radila je u zamjenskom prostoru zbog obnove. Projekt obnove zgrade knjižnice, naime, počeo je prošle jeseni i odvijao se u dvije faze. Prva faza bila je postavljanje fotonaponske elektrane na krov i sustava dizalica topline za grijanje i hlađenje, a druga proširenje, uređenje i opremanje. Promijenjeni su podovi, spušten je strop, oličeni su zidovi, postavljena galerija u stražnjem dijelu knjižnice, odvojen dječji odjel, izgrađeni novi sanitarni čvorovi te rampa za invalide.

Ukupna investicija vrijedna je više od 1,7 milijuna kuna, a financirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grada Donjeg Miholjca, koji je bio nositelj cjelokupnog projekta obnove.

- Imali smo neodgovarajuće uvjete rada, a sada imamo suvremeno uređen i opremljen prostor knjižnice koja će ponuditi nove usluge i programe. Presretni smo. U galerijskom prostoru održavat će se književne večeri i susreti, kreativne radionice i edukativna predavanja. Koliko ovaj projekt obnove knjižnice znači za Donji Miholjac najbolje govore impresije naših prvih korisnika. Svi su iskazali oduševljenje samim izgledom prostora, ali i veliko zadovoljstvo s obzirom na povećanu kvalitetu rada knjižnice. Zahvaljujem korisnicima na strpljenju i razumijevanju. S ponosom mogu reći da je san postao stvarnost - rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Marinela Šmider te zahvalila svima zaslužnima za novoobnovljenu knjižnicu, a posebno volonterima na preseljenju knjižnog fonda, polica i namještaja.

Knjižnica sadržajno uključuje infopult, odjel za odrasle, odjel za mlade i dječji odjel, a nudi beletristiku, znanstvenu i stručnu literaturu, referentnu građu koja nije za posudbu te zavičajnu zbirku. Trenutačno ima više od 900 članova, a raspolaže s gotovo 30 tisuća jedinica knjižne građe. Neknjižnu građu zasad nema, ali je krenula u provođenje projekata.

- Prijavili smo se nekoliko projekata kako bismo nabavili didaktičke igračke i društvene igre za djecu za naš dječji odjel. Želja nam je nabaviti tu vrstu neknjižne građe za naše najmlađe korisnike. Vjerujem da ćemo kroz godinu dana bar jedan mali dio neknjižnog fonda imati - ističe Šmider.

U prostore u kojima je danas Gradska knjižnica uselila se 2011. godine, a od 2006. djeluje kao samostalna ustanova.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

Najčitanije iz rubrike