Regija
NOVI SADRŽAJ

Potpisan ugovor o gradnji Interpretacijskog centra u Karancu
Objavljeno 8. prosinca, 2022.
Gradnja bi trebala početi na proljeće sljedeće godine, a rok za završetak je dvadeset mjeseci

Na proljeće iduće godine u Karancu bi trebala početi gradnja Interpretacijskog centra, jednog u nizu kapitalnih projekata Općine Kneževi Vinogradi.



Ovih je dana, naime, potpisan ugovor s izvođačem radova, darđanskom tvrtkom L-profil, vrijedan približno 3,5 milijuna kuna (bez PDV-a), a rok za završetak radova je 20 mjeseci od početka izvedbe.

- Potpisivanju ugovora s izvođačem prethodio je niz koraka. Izrađena je projektno-tehnička dokumentacija, ishođena je građevinska dozvola, a cijeli je projekt nominiran na dostupne natječaje za financiranje, konkretnije, na natječaj koji je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU - kaže Vedran Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi, dodajući kako će buduća zgrada biti izgrađena na mjestu današnjeg poštanskog ureda. Ponavlja kako Karanac, kao općinski turistički brend, zaslužuje ovakav objekt, koji će postati centralno mjesto za sve posjetitelje u smislu pružanja relevantnih turističkih informacija i prezentiranje dostupne turističke ponude.

- Interpretacijski centar bit će u funkciji razvoja gospodarstva, prije svega turizma, kao polivalentni prostor u kojem će se interpretirati prirodna, povijesna i kulturna vrijednost cijele općine, uz inovativne mogućnosti interpretacije kulturno-povijesne, autohtone etnološke, enološke i gastroponude te baštine. Interpretacijski centar sastojat će se od suvenirnice, infokutka, event-centra - dvorane za konferencije/prezentacije i ugostiteljskog dijela, a u dvorišnom će dijelu biti uređena svojevrsna vanjska pozornica koja će služiti za uprizorenje tradicijskih običaja i organizaciju manifestacija - objašnjava.

Podsjeća kako je ideja rođena znatno prije i kako je odluku o početku gradnje prihvatilo Općinsko vijeće. Ponuda darđanske tvrtke L-profil ocijenjena je ekonomski najprihvatljivijom, a potpisivanjem ugovora otklonjene su sve eventualne dvojbe glede realizacije projekta. Cijelu priču Kramarić uspoređuje s nešto modificiranijim belomanastirskim Etnološkim centrom baranjske baštine, to više što će u rustikalnom ambijentu biti instalirana moderna tehnologija s pomoću koje bi turistima trebala biti ispričana priča o području na koje su došli. Također, dodaje, planirana je bogata ponuda domaćih autohtonih proizvoda i suvenira.

Ivica Getto
Nova parkirališna mjesta na 3500 kvadrata
Sve spomenuto čini prvu fazu kompletnog uređenja Interpretacijskog centra. Drugom fazom rješavat će se ozbiljan problem nedostatka parkirališnih mjesta (posebice za autobuse vikendom). Kramarić ističe kako je rješenje pronađeno u izgradnji velikog parkirališta za osobna vozila i autobuse, na gotovo 3500 četvornih metara, koje će se nalaziti u produžetku Centra.

- Pristup vozila parkiralištu zamišljen je sa stražnje strane parcele. Općina će stoga asfaltirati pristupnu cestu, a komunikacija će se odvijati kroz dvorište. Na taj način bit će omogućen brz pristup središtu sela - kaže Kramarić.

A koliko u Karancu nedostaje mjesta za parkiranje, najbolje znaju posjetitelji nedavno održanog Zimskog vašara.

Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

Najčitanije iz rubrike