Osijek
ENERGETSKA OBNOVA DJEČJEG VRTIĆA U ZAGREBAČKOJ ULICI

U Radosti se očekuje godišnja ušteda od oko 53 tisuće kuna
Objavljeno 8. prosinca, 2022.
Još u travnju, četiri mjeseca prije ugovorenog roka, završeni su radovi na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića Radost u Zagrebačkoj ulici. Riječ je o zgradi staroj gotovo sto godina, a koja zahvaljujući obnovi prelazi iz energetskog razreda E u razred C.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,9 milijuna kuna, od čega Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira 60 posto. Ostatak su osigurali Grad Osijek i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u jednakim omjerima od 20 posto.

Kako je riječ o projektnim sredstvima, pravilo je EU administracije održati i završnu konferenciju, pa je to i učinjeno u srijedu.

Nada Zebić, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštiti okoliša, uvodno je izvijestila kako je ovo jedan od ukupno šest prijavljenih i realiziranih projekata energetske obnove osječkih škola i vrtića.

- U Radosti se očekuju godišnje uštede na toplinskoj i električnoj energiji od oko 53 tisuće kuna, veći dio na toplinskoj, a manji dio na električnoj energiji - istaknula je Zebić.

Radove je izvela tvrtka HB Produkt iz Osijeka, a obuhvatili su zamjenu vanjske stolarije, izolaciju vanjskih zidova i stropa prema negrijanom tavanu, zamjenu stare rasvjete novom, baziranom na LED tehnologiji, zamjenu stare toplinske podstanice, ugradnju termostatskih ventila i termostatskih glava, ugradnju sustava ventilacije zgrade te ugradnju sustava daljinskog očitavanja potrošnje energije i vode s mogućnošću spajanja na ISGE (informacijski sustav za gospodarenje energijom).

Ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek Ana Mihaljević zahvalila je još jednom svima koji su pridonijeli ranijem povratku djece u ovaj vrtić, jer svi su bili nestrpljivi.

- Uz Radost, energetska je obnova realizirana i u vrtićima Potočnica i Latica, a u suradnji s Gradom Osijekom pripremamo dokumentaciju za daljnje energetske obnove naših vrtića sukladno prioritetima. Boravak u ovom vrtiću sada je puno ugodniji, što u estetskom smislu, ali i u osjećaju ugode koji smo imali priliku osjetiti već ovo ljeto. Nakon povratka u ovaj vrtić, a dok je trajala njegova obnova, djeca su bila izmještena u druge primjerene prostore u sklopu ustanove Dječji vrtić Osijek. Ono što mi radimo s djecom, kroz svakodnevnu aktivnost u svim, a ne samo u ovim obnovljenim vrtićima, odgoj je za održivi razvoj za energetsku učinkovitost, tako da su i ona brzo shvatila promjene koje su ih dočekale - zadovoljna je ravnateljica Mihaljević.

U Dječjem vrtiću Radost upisane su četiri odgojne skupine, od čega dvije po alternativnom programu Marije Montessori i dvije po redovitom programu. Pohađa ga ukupno 85 mališana.

D. Kuštro
1,9

mil. kn ukupna je vrijednost projekta energetske obnove

Najčitanije iz rubrike