Ekonomija
PAD PERADARSKE PROIZVODNJE U UNIJI

Najveći rast uvoza mesa peradi u EU-u iz Ukrajine
Objavljeno 8. prosinca, 2022.
Bobetić: Najveći pad proizvodnje je u Italiji, Mađarskoj i Francuskoj, a najveći rast u Poljskoj i Austriji, u RH 2 %

U proizvodnji hrane ništa neće biti kao prije, komentira kretanje cijena izazvano rastom troškova proizvodnje predsjednik Croatiastočara Branko Bobetić, na primjeru tržnih cijena pilića grill obrade i konzumnih jaja u tjednu sredinom studenoga na hrvatskom i tržištima EU-a.



Piletina nam je dosad bila cjenovno dostupnije meso, a sa zebnjom se prati i rast cijena jaja u trgovinama na više od dvije kune.

Prosječna EU cijena pilećih trupova bila je 2,64 EUR/kg, što je 28 % veća tržna cijena u odnosu na isti tjedan 2021., dok je u RH bila 2,61 EUR/kg, što je 29 % veća cijena u odnosu na isti tjedan lani, a za 1 % manja u odnosu na EU prosjek.

- Najveću veleprodajnu cijenu (VPC) pilećih trupova ima Njemačka, više od 4 EUR/kg, Austrija - 3,77 EUR/kg - navodi Bobetić. U prvih osam mjeseci 2022. proizvodnja mesa peradi na razini članica Unije bila je manja 1,3 % naspram istoga razdoblja lani. - Najveći pad bio je u Italiji, za gotovo 15 %, u Mađarskoj 14 %, a u Francuskoj blizu 9 %, dok je najveći rast proizvodnje u Poljskoj i Austriji za više od 9 % te za 11 % u Latviji. Hrvatska ima rast proizvodnje mesa peradi za gotovo 2 %, navodi Bobetić.

Ukupan EU izvoz mesa peradi u prvih devet mjeseci 2022. bio je manji za 14 %, a posebno je iskazana robna razmjena s tržištem UK, gdje je ukupan izvoz bio 505.000 tona mesa peradi, što je povećanje izvoza za 33 %, dok je ukupan uvoz bio 152.000 tona i bio je manji za 14 %.

- Ukupan uvoz mesa peradi bez uvoza iz UK bio je veći za 33 %, a najveće povećanje uvoza je iz Ukrajine, koja je postala druga izvozna destinacija tog mesa na EU tržište, nakon Brazila - kaže Bobetić.

VPC grill pilića, pilećih bataka te pilećeg filea na intratržištu značajne su počele rasti sredinom ožujka, da bi se stabilizirale na dostignutoj razini početkom lipnja. VPC pilećeg filea u zadnja dva tromjesečja na intratržištu stabilizirala se na cca 6 EUR/kg, s tim da je primjetan blaži pad ispod šest eura u zadnjih pet do šest tjedana.

Kod isporuke nesortiranih konzumnih jaja primjetan je pad objavljenih količina u rujnu i to za 15 % u odnosu na rujan lani.

- U istom razdoblju, a prema VETI KOLK statistici, u klaonicama peradi prijavljeno je ukupno klanje brojlera, kokoši, pura, pataka od približno 29 milijuna komada u prvih devet mjeseci, što je više za 1,41 % u odnosu na isto razdoblje 2021. Prosječna EU cijena konzumnih jaja bila je 2,38 EUR/kg (kilogram je 16 jaja, nap.a.), i za 71 % bila je veća u odnosu na isti tjedan lani. U RH im je cijena bila 2,68 EUR/kg, 68 % bila je veća naspram istog tjedna ‘21., tj. za 13 % bila je veća od EU prosjeka - ističe Bobetić. Najveća cijena (VPC) konzumnih jaja bila je u Austriji - 2,72 EUR/kg.

Izvoz jednodnevnih pilića u prvih osam mjeseci 2022. bio je manji za cca 18 %. Najveći izvoz je u Ukrajinu, iako je u odnosu na osam mjeseci 2021. taj izvoz bio manji 26 %.

Suzana Župan
Troškovi hrane za nesilice rasli 88 %
- Kada je riječ o troškovima hrane za proizvodnju 100 kilograma jaja E klase, usporedbom zadnja dva tromjesečja, od travnja do rujna ove godine, vidljiv je prosječni mjesečni trošak žitarica i proteinskih komponenti u hrani za konzumne nesilice od 81 eura, što je u odnosu na iste mjesece 2019. povećanje troška za čak 88 %. Prosječni trošak od travnja do rujna 2019. bio je 43 eura, dok je u prošloj godini u istom razdoblju prosječni trošak bio 55 eura u proizvodnji žitarica i proteinskih komponenata za krmnu smjesu - navodi Bobetić.

Branko Bobetić

predsjednik Croatiastočara

Kod isporuke nesortiranih konzumnih jaja u rujnu 2022. primjetan je pad objavljenih količina od 15 % u odnosu na rujan 2021. Prosječna EU cijena konzumnih jaja bila je 2,38 EUR/kg

Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike