Ekonomija
ODRŽALI REDOVITU SKUPŠTINU

Uranjek novi predsjednik HUP poslodavaca Osijek
Objavljeno 8. prosinca, 2022.
Nema uspješnih poduzeća bez zadovoljnih i motiviranih radnika, a nema ni uspješne Hrvatske bez zadovoljnih radnika i uspješnih poduzeća - ovu jasnu poruku izrekao je u srijeda u Osijeku Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Ondje je nazočio na redovitoj skupština HUP Podružnice Osijek, na kojoj su članovi HUP-a iz pet slavonskih županija izabrali novi Izvršni odbor te Zorana Uranjeka (HF Belišće) za novog predsjednika. Nakon dva mandata od te dužnosti oprostio se Denis Sušac (Mono Osijek).

"U tom razdoblju imali smo pandemiju koronavirusa, a sada rat u Ukrajini i povezane gospodarske izazove. Ipak, dosta se pozitivnih pomaka dogodilo u državi, u razgovorima s Vladom RH i ostalim socijalnim partnerima i nadam se da će se taj trend u iduće tri godine (do iduće skupštine, nap.a.) nastaviti", rekao je Sušac.

O zadovoljstvu svojih članica sažetak je dao Ivan Sarić, direktor osječkog Regionalnog ureda HUP-a. "Uloga regionalnih ureda izravna je pomoć članicama. U protekle tri godine, dakle, upravo tijekom pandemije, bili smo direktna pomoć, i upravo u to vrijeme nama se povećalo članstvo", istaknuo je Sarić. Od aktualnih tema otvorilo se pitanje oporezivanje ekstraprofita, a Sarić upozorava kako će time biti obuhvaćene i tvrtke čije uspješno poslovanje nije izraslo na iskorištavanju krize, i da je tu dosta tvrtki koje svoje prihode ne ostvaruju u Hrvatskoj, nego u drugim državama. Naravno, tu su i promjene Zakona o radu, za koje poslodavci drže da su se dogodile bez savjetovanja s njima u okviru socijalnog dijaloga. Predsjednik Furjan pohvalio je aktivnosti osječke podružnice s osječkim Ekonomskim fakultetom i studentskom praksom kod članica HUP-a te kaže kako je to dobar primjer kako "povezati biznis s obrazovnim sustavom".



Nastavno, kaže i kako u HUP-u žele da hrvatsko gospodarstvo bude konkurentno, a da bi poslodavci to bili moramo imati manje poreze, jeftiniju državu i fleksibilniji Zakon o radu. "Želimo bolje korištenje EU fondova, da se oni više koriste i od strane privatnog sektora, jer vidimo da javni sektor nema kapacitet da povuče ta sredstva. Želimo bolju investicijsku klimu, želimo rasti, jer pokazali smo u vremenima pandemije da se i u tim najtežim vremenima može rasti, ali ne trebamo klipove pod nogama. Ne trebamo izmišljene dodatne poreze, prepreke i birokraciju koja nam otežava posao", rekao je predsjednik HUP-a te na novinarski upit odgovorio kako bi poduzetnici voljeli da ih Vlada RH više sluša, kao što je primjer u Francuskoj i u Njemačkoj. "No, možda je tu problem i u nama, ali više nam se čini da Vlada RH ide prema kratkotrajnim populističkim mjerama, umjesto da dugoročno gleda što je to dobro za gospodarstvo, za Hrvatsku", poručio je Furjan. D.Kuštro
U HUP-u žele da hrvatsko gospodarstvo bude konkurentno, a da bi poslodavci to bili trebaju manje poreze

Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike