Dome slatki dome
UKRASNA OGRJEVNA TIJELA

Radijatori nisu samo za grijanje
Objavljeno 8. prosinca, 2022.
Atraktivan dizajn i multipraktičnost ogrjevnog tijela podižu kvalitetu prostora

Ogrjevna tijela postala su umjetnički i višenamjenski predmeti. Igra oblika, svjetla i sjene, rasporeda polica, motiva i boja, samo su neki od načina koji ih čine posebnima i poželjnima. Iako svojom cijenom znatno nadmašuju klasična ogrjevna tijela, na istaknutim pozicijama prostora trebali bi imati prednost zbog funkcionalnih i dekorativnih razloga.



Maštovito


Grijanje doma ne predstavlja samo zadovoljavanje fizioloških potreba, nego i vizualno uživanje u ogrjevnim tijelima. Nužni i vizualno prilično neugledni, transformirali su se u ogrjevna tijela ugodna oku, koja se prema željama investitora, oblikom i bojom, mogu prilagoditi različitim stilovima uređenja. I dok su klasična ogrjevna tijela bila vizualno nepoželjna u prostoru i predmet skrivanja, moderan i atraktivan dizajn svrstao ih je na listu poželjnih u prostoru. Maštovitim oblicima, bojama i završnim obradama uklapaju se u sve vrste interijera i grijanje pretvaraju u umjetnost. Klasični načini grijanja tako ponovo dobivaju na popularnosti. Gotovo da ne postoji oblik koji se ne može iskoristiti za ogrjevno tijelo, a uz primarnu funkciju grijanja prostora često dobivaju dodatne, koje ih tako čine još raznovrsnijim i interesantnijim.

Jedna od najjednostavnijih funkcija koje ogrjevno tijelo može dobiti uz svoju primarnu ulogu jest da postane i veliko ogledalo. Ovakav dizajn osobito je prikladan za ulazni prostor u stan, kupaonicu ili spavaću sobu. Na jednostavan način rješavate dva nužna elementa sjedinjena u jedan.

Opuštajuće


Ogrjevno tijelo može postati i dekorativna rasvjeta prostora. Ogrjevni kubus, omotan prozirnim pleksiglasom, čiji rubovi imaju dekorativni odsjaj, u kombinaciji s LED rasvjetom pretvara ogrjevno tijelo u svjetleće, koje ima fascinantne učinke pri zagušenoj atmosferi. Time ovi nužni elementi prostora postaju ključni u stvaranju opuštajuće atmosfere i ponovo šire svoju funkciju preko standardne – ogrjevne.
 
Monika Galović, Rolich, mag. ing. arh.
Kao polica
Ogrjevno tijelo može postati i polica za odlaganje ručnika ili ostalih predmeta koji se smještaju u kupaonici. Dizajn, koji osigurava odvojene police od samog ogrjevnog tijela i na taj način ne prenosi direktno toplinu na njihovu površinu, postaje poželjan i u ostalim prostorima doma: blagovaonici i dnevnom boravku, dječjoj ili spavaćoj sobi te ulaznom prostoru.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna