Dome slatki dome
MOŽETE PROMIJENITI IZGLED BALKONA ILI TERASE

Tijekom zime zimzeleni grmovi i otporno cvijeće
Objavljeno 8. prosinca, 2022.

Zimzeleno drveće ima prednost što raste dugo, lagano je za održavanje te se ubraja u dugovječno zimzeleno raslinje. Cvjetnice otporne na mraz u zimskom razdoblju privlače poglede svojim izgledom na balkonima. Zimzeleni grmovi iz roda erika također imaju šarene bobice i jesenje zlatno lišće. U najpoznatije zimske cvjetnice ubraja se i snježni vrijesak koji cvate u najrazličitijim tonovima boja upravo u zimskim mjesecima. Nema šarenog cvijeća, ali zato raskošno obojenu krošnju nosi neka vrsta grmolikog vretena. Ova vrsta cvijeća posađena na balkonima u dugačkim kutijama za cvijeće osigurava dekorativnu sliku u tmurnim danima. Ako se lukovice zasade u zemlju u jesen, isklijat će od kraja veljače te će balkonu dati prvu proljetnu dekoraciju.



Zaljubljenici u vrt koji ne žele prestati raditi na otvorenom zimi mogu promijeniti izgled balkona ili terase. Postoji nekoliko stvari koje možete raditi na otvorenom za zimskog vremena: uvelo cvijeće može se zamijeniti zimzelenim biljem poput jele, lovorvišnje, pitomog i divljeg ružmarina. Preporučuje se široka sadnja kako bi između zimzelenog bilja ostalo dovoljno mjesta za cvjetaste biljke poput kukurijeka, zimskog jasmina i proljetnice. Takve biljke mogu napraviti mjesta za proljetnice poput jaglaca, visibaba i šafrana kad završi zima. Zima je također idealno vrijeme da pomnije promotrite svoj vrt. Gdje se najbrže topi snijeg? Gdje ima manje ili više mraza? Ako si postavite ta pitanja, moći ćete bolje isplanirati sadnju u sljedećoj vrtlarskoj godini i odabrati bolja mjesta u vrtu za osjetljivije biljke.

Kako bi vaš balkon ili terasa lijepo izgledali i zimi, posude za cvijeće treba redovito pregledavati kako se u njima ne bi nastanili štetnici. Preporučuje se jednom tjedno. Zima je također najbolje vrijeme za zamjenu nosača za penjačice. Ako penjačice više nemaju cvjetova ili listova, nosači se lako i jednostavno mogu nadograditi. Korijenje svježe posađenih biljaka često izlazi iz zemlje u slučaju mraza. Oprezno ga vratite natrag u zemlju ako do toga dođe. Zaštitite korita i posude za cvijeće od jakog vjetra. Kako naleti vjetra ne bi prevrnuli biljke, možete im pronaći kutak zaštićen od vjetra na balkonu ili terasi, ili jednostavno manje posude za cvijeće stavite zajedno s većim i težim. J.Kn.
Najčitanije iz rubrike