Osijek
NAĐENO RJEŠENJE

Iktus od Saponije kupuju Županija i Grad za 11 mil. kn
Objavljeno 7. prosinca, 2022.
U produžetku promenade prema Retfali, ispod novog stadiona, u planu je nova zgrada Veslačkog kluba Iktus

Grad Osijek i Osječko-baranjska županija kupit će od Saponije zgradu Iktusa i pripadajuće površine oko njega. Time će se, prema mišljenju svih strana, na najbolji mogući način riješiti ovo tinjajuće pitanje. Najzadovoljniji će biti veslači Iktusa jer, osim što nije upitan njihov opstanak, za koju godinu dobit će i posve novi veslački dom!



Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća izglasana je odluka o otkupu nekretnine Iktusa, sljedeći će tjedan, pretpostavlja se, istu odluku donijeti i vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije. Zajedno će ponuditi 11 milijuna kuna, odnosno svatko po 5,5 milijuna kuna.

To je iznos kojim se i ranije baratalo, kada je Saponija donijela odluku da se riješi ove nekretnine. Postojao je zainteresirani kupac koji je, kako se tada pričalo, bio spreman ponuditi 12 milijuna kuna. Jedno je vrijeme za kupnju bila zainteresirana i jedna od nama susjednih država koja je ondje željela preseliti svoj osječki konzulat.

No, kao sjena tih potencijalnih transakcija stajalo je pitanje što s Veslačkim klubom Iktus. Klub, naime, polaže pravo na korištenje tog prostora. Uostalom, prizemlje je tog objekta i kreirano za veslače - tu su svlačionice, dvorana za treniranje i bazen s veslaonicom te hangar s čamcima. Dakle, tko god kupi ovaj objekt imao bi veslače kao podstanare.

Saponija je stoga predložila Gradu i Županiji da oni budu kupci. Važećom Strategijom razvoja osječkog sporta (2020. - 2030.) potvrđeno je kako je rješavanje pitanja vlasništva ove zgrade jedan od najvećih infrastrukturnih izazova za razvoj sporta u gradu. Jedno od predloženih rješenja u toj strategiji je da vlasnik postane Grad Osijek, jer bi se na takav način riješilo pitanje kontinuiteta Veslačkog kluba Iktus, iza kojeg su 53 godine postojanja. Budući da je vrijednost ove imovine, a na temelju procjene sudskog vještaka (12,3 milijuna kuna), značajna u financijskom smislu, u igru se odlučila ući i Osječko-baranjske županija koja će pokriti polovinu dogovorenog iznosa od 11 milijuna kuna. Iznos je to na koji je pristala Saponija, kao i na to da će Županija svoj dio platiti kroz tri jednaka godišnja obroka.

Gradonačelnik Ivan Radić u obrazloženju kaže kako je svjestan da je lokacija na kojoj se nalazi Iktus, a to je samo gradsko središte, jedna od najvrednijih u Osijeku.

- Sada ćemo pristupiti izradi arhitektonsko-urbanističkog rješenja, pri čemu ćemo zelenilom dodatno obogatiti taj pojas te osigurati sadržaje za obiteljska druženja i sve druge koji vole prirodu i zelenilo. Jedna od prednosti Osijeka u odnosu na brojne gradove jest u tome da mi u centru imamo prekrasne parkove, pa ćemo postojeći prostor Iktusa, što uključuje i zgradu, prenamijeniti. S druge strane, na tom potezu idemo i u predužetak promenade prema Retfali i Višnjevcu - otkriva Radić.

Grad Osijek i Osječko-baranjska županija u nastavku će novim ugovorom riješiti pitanja vezana uz daljnje upravljanje ovom imovinom.

Dario Kuštro
ŠTO JE SVE PREDMET KUPOPRODAJE
Predmet ove kupoprodaje uređeno je zemljište i javna zgrada, ukupne površine nešto manje od dva hektara. Zgrada (720 četvornih metara) sastoji se od sportske dvorane Iktusa i poslovnog dijela u kojem se nalaze uredski prostori kluba. Tu je i restoran. Na ostatku zemljišta nalaze se sportski tereni - staza za kuglanje, igralište za stolni tenis, staza za boćanje, nogometni teren s trbinama, košarkaški i odbojkaški teren. Brutopovršina svih sportskih terena je 2,5 tisuća četvornih metara. Ostatak površine uređen je kao park.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike