Ekonomija
TRAŽE VIŠE OD POSLODAVACA

IT industrija raste visokim stopama
Objavljeno 7. prosinca, 2022.

Treba usmjeravati sredstva u inovacije i uvođenje novih tehnologija te proizvodnju s dodanom vrijednosti, što je posebno važno u razdoblju inflacije. Za to je nužno i daljnje ulaganje u ljudske kapacitete kao ključan čimbenik uspjeha.



Rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš na tradicionalnom godišnjem okupljanju IT industrije u organizaciji HGK-a, ovaj put s radnom snagom kao središnjom temom. Na konferenciji IT & HR: Prilike i izazovi, predstavljene su i posljednje brojke domaće IT industrije. IT sektor pokazao se manje osjetljivim na krizu 2020. i 2021. od većine ostalih djelatnosti, osobito uslužnih. Nakon usporenja 2020., u 2021. godini IT industrija raste visokim stopama.

U Hrvatskoj je poslovalo u 2021. godini 6547 IT poduzeća s 39.689 zaposlenih. U posljednjih pet godina broj IT poduzeća povećao se za 50,2 posto, a broj zaposlenih u IT poduzećima povećan je za 45,4 posto. Izvoz iznosi 11,9 milijardi kuna, a u posljednjih pet godina porastao je za 101,4 posto. IT industrija prošle je godine dosegla 32,2 milijarde kuna prihoda te 4,56 milijardi kuna EBITDA-e.

Glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja komentirao je što možemo očekivati u našem IT-ju, s obzirom na usporavanje globalnog gospodarstva.

"Za IT industriju u SAD-u usporavanje već ima implikacije, mnoge tehnološke kompanije otpuštaju zaposlene ili, u najboljem slučaju, ne zapošljavaju više. Budući da mnoge poznate kompanije ne stvaraju pozitivan novčani tijek, što je bilo izvedivo u uvjetima vrlo niskih kamatnih stopa, sada u uvjetima viših kamatnih stopa bit će skuplje refinancirati dospjeli dug. Postavlja se pitanje koliko će takvih poduzeća dugoročno opstati. Upitno je kakva će biti dinamika rasta plaća u IT industriji u SAD-u, a posljedično i u svijetu", kaže Šaravanja.

Prosječna plaća u Hrvatskoj 2021. bila je 9564,67 kuna i viša je za 50 % od prosjeka. U posljednjih pet godina prosječna plaća u IT sektoru porasla je za 24,4 posto. Plaće u IT industriji rastu i to su rekordne brojke u domaćim okvirima. No, brojke mogu djelovati zavaravajuće idealno dok se ne interpretiraju u kontekstu - da naša IT industrija utakmicu privlačenja i zadržavanja kadra igra s globalnim igračima. Prema posljednjim podacima prosječna brutoplaća u Hrvatskoj u IT industriji bila je na razini 40,9 posto prosjeka EU27. Što se tiče podataka u nama usporedivim zemljama, u Sloveniji je bila na razini 68,5 posto prosjeka EU27, u Bugarskoj 47,2 posto, a u Mađarskoj 45,9 posto.

U globalne i lokalne trendove u području ljudskih resursa sudionike konferencije uveo je Ivan Maglić, direktor u tvrtki Calisto, predstavnici globalne kompanije za istraživanje i savjetovanje u IT-ju Gartner Inc.

"Pandemija i rat dovode do toga da ljudi preispituju prioritete i to se odražava na fleksibilnost koju očekuju od poslodavaca",

rekao je Maglić te istaknuo: "Čak 76 posto kandidata za posao u IT-ju već ima dvije ponude u džepu". Z.Rupčić
Visina dohotka na prvom mjestu po važnosti
U anketi koju je proveo HGK, više od dvije trećine anketiranih stavlja visinu dohotka na prvo mjesto po važnosti za zadržavanje zaposlenika. Situacija je vrlo slična i po pitanju privlačenja kvalitetnih kadrova, gdje su ključne stavke visina plaće i ostale beneficije radnog mjesta. Zajedno te dvije stavke odabralo je više od četvrtine ispitanika. Razvoj i privlačenje ljudskih potencijala u IT-ju bila je tema prvog panela. Lorna Luketić Mažić, People Operations Business Partner iz Infobipa, istaknula je da lokalne razlike oko privlačenja i zadržavanja kadra ne osjete toliko, izazovi su slični, bez obzira na to gdje posluju. Matej Sušanj, HRD specialist iz Croatia Osiguranja, spomenuo je i važnost humanijeg pristupa, koji je posebno važan mladima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike