Crna kronika
ODBIJEN ZAHTJEV MARIJA MAMIĆA

Nema izuzeća osječkih sutkinja
Objavljeno 7. prosinca, 2022.
Odbijen je zahtjev Marija Mamića, sina Zdravka Mamića, za izuzeće članova izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Osijeku. Pred osječkim sudom vodi se kazneni postupak u kojem se odlučuje o daljnjem trajanju mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi Mariju Mamiću. Njegovi odvjetnici, Ivan Stanić i Nikola Mandić, podnijeli su zahtjev za izuzeće navedenih članova izvanraspravnog vijeća.

Kao razlog za izuzeće odvjetnici su naveli da je od posljednjeg odlučivanja o daljnjoj primjeni privremene mjere postalo pravomoćno rješenje o provođenju istrage protiv određenih sudaca Županijskog suda u Osijeku i Zdravka Mamića, oca opuženog Marija, pa smatraju da osječki sud ne može odlučivati o bilo kakvim pravima osoba povezanih sa Zdravkom Mamićem, to više što će obrana Zdravka Mamića vjerojatno imati dokaznih prijedloga za ispitivanje u svojstvu svjedoka i drugih sudaca Županijskog suda u Osijeku.

Dvije sutkinje i sudski savjetnik dostavili su izjave u povodu podnesenog zahtjeva za izuzeće. Sutkinja Vlasta Šimenić-Kovač u svojoj izjavi navodi da ne postoje razlozi koji bi doveli u sumnju profesionalni odnos u radu na konkretnom predmetu, kao i nepristranost u postupanju, te smatra da je zahtjev za izuzeće pokušaj odvjetnika Marija Mamića za odugovlačenje postupka. Sutkinja Zdenka Leko u svojoj izjavi ističe da je imenovana sucem Županijskog suda u Osijeku 4. lipnja 2020., te smatra da ne postoje razlozi za sumnju u njezinu nepristranost, jer posao suca profesionalno obavlja.

Sudski savjetnik Daniel Bogović navodi da je 19. srpnja 2021. zasnovao radni odnos na osječkom Županijskom sudu i da je prije toga živio i radio u Zagrebu. Navodi i da su u trenutku njegova dolaska na sud suci protiv kojih se provodi istraga već bili udaljeni s dužnosti te ih ne poznaje, kao što ne poznaje ni Zdravka i Marija Mamića, a ni ostale optuženike povezane sa Zdravkom Mamićem u predmetu koji se vodio ili se tek treba voditi pred Županijskim sudom u Osijeku. Smatra da ne postoje razlozi za njegovo izuzeće u navedenom predmetu. Sa svim navedenim složio se i osječki sud te odlučio da zahtjev za izuzeće nije osnovan. S.Lacić
Možda ste propustili...

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

ŠVERCER ILEGALACA DAO OBJAŠNJENJE

Krijumčario Sirijce zbog nadgrobnog spomenika

Najčitanije iz rubrike