Kultura
AUKOS I KC OSIJEK U SURADNJI S TALIJANSKIM INSTITUTOM ZA KULTURU

Talijanski pijanist svira u Osijeku
Objavljeno 7. prosinca, 2022.
Talijanski institut za kulturu, u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku i Kulturnim centrom Osijek, u Osijek dovodi talijanskog pijanista Roberta Prosseda koji će ovu srijedu, 7. prosinca, s početkom u 19 sati, održati jedinstven koncert koji se ne viđa često, a još rjeđe čuje - Koncert za pedalpiano. Kad se spoji zvuk dva klavira, glazba Mozarta, Schumanna i Gounoda, vješti prsti talijanskog pijanista Roberta Presseda s umijećem sviranja na dva klavira istodobno, dobijete Koncert za pedalpiano, i to u Osijeku, u Kulturnom centru Osijek. Pedalpiano instrument je obožavan od strane velikana glazbe Mozarta, Schumanna i Alkana koji su skladali za njega, ali biva zaboravljen početkom 19. stoljeća. Koncertno uskrsnuće doživio je klavirskim umijećem pijanista Roberta Pressede koji je ponovno otkrio taj instrument i obnovio čitav klavirski repertoar za njega. Ovog "double deckera" među klavirima, kako ga nazivaju, zbog specifičnosti slaganja, krasi gotovo ahitektonska kvaliteta, ali i posebno bogatstvo zvuka.

Roberto Prossedo talijanski je klasični pijanist. Godine 2011. Prosseda je prvi put održao koncert na pedalnom klaviru, izvevši Koncert za pedalni klavir Charlesa Gounoda, u verziji za moderni instrument, što je bila svjetska premijera. Prossedo redovito nastupa s vodećim svjetskim orkestrima, snimio je brojne nosače zvuka za prestižne diskografske kuće, a u krugovima stručnjaka slovi kao jedan od vodećih svjetskih interpreta glazbe Felixa Mendelssohna Bartholdyja. Glazbena kritika superlativima je ocijenila i Prossedine interpretacije skladbi Mozarta, Schuberta i Chopina, kao i njegovu posvećenost vraćanju pedalnog klavira i obnovu repertoara za taj zaboravljeni instrument na koncertne pozornice.

Nakon koncerta u Lisinskom, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku i Kulturnim centrom u Osijeku poziva vas u srijedu, 7. prosinca, s početkom u 19 sati na ovaj jedinstveni koncert. Ulaz je slobodan.

T.K.
Možda ste propustili...

CENTAR ZA KULTURU ĐAKOVO

Čarobna jazz-večer uz kvartet

IZLOŽBA U GALERIJI KULTURNOG CENTRA U OSIJEKU

Djela Vinkovčanke Antonije Magdić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana