Novosti
PREDSJEDNIK VLADE RH

Plenković: Kandidatski status BiH što prije, možda već u prosincu
Objavljeno 6. prosinca, 2022.

ZAGREB – Hrvatska zagovara da Europska unija kandidacijski status Bosni i Hercegovini da „što prije, po mogućnosti već sad u prosincu”, rekao je u utorak u Tirani premijer Andrej Plenković, dodavši kako se Srbija „jako slabo” usuglašava s europskom vanjskom i sigurnosnom politikom.

Plenković boravi u albanskoj prijestolnici na sastanku na vrhu država Europske unije i zapadna Balkana, a u izjavi novinarima rekao je da će teme tog skupa biti jačanje suradnje dviju strana, posebno u pogledu proširenja, osnaživanja suradnje u energetskom sektoru i u borbi protiv nezakonitih migracija, o ukidanju roaminga te o budućnosti Europe u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Govoreći o BiH, premijer je rekao da je hrvatski stav „jasan” te da ona podržava davanje statusa kandidata BiH „što prije, po mogućnosti već sada u prosincu”.

To će ovisiti o stjecanju uvjeta za to, poput formiranja institucija, nastavka izborne reforme i ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i svih drugih u toj zemlji, kazao je Plenković.

Na tome se radi, no „nije jednostavno” jer su rokovi od održavanja izbora početkom listopada do formiranja vlasti i mogućnosti za napredak u reformama dosta kratke, rekao je.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je svojom intervencijom u izborni zakon, „nakon što su propale sve druge mogućnosti” tamo u „potpunosti primirio situaciju”, naglasio je premijer.

Plenković je najavio da će se u nacrtu deklaracije skupa naći da se oni koji žele ići prema članstvu u EU-u moraju uskladiti s europskom vanjskom i sigurnosnom politikom, što „većina regije to radi”, a Srbija to čini „jako slabo” kad je riječ o paketima sankcija Rusiji.

„Mi smo ih pozvali da se usklade što prije”, zaključio je premijer.

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVATSKA POŠTA

Za ostanak poštara i vozača 1200 eura

2

MIROVINE RASTU ZA 4,19 POSTO

U travnju isplata uvećanih mirovina

3

POSVE ILI DJELOMICE UTEMELJENO JE 27,9 % PRITUŽBI

Žalbe građana na rad policije