Novosti
IZNENADA PREMINUO

Umro umirovljeni general Pavao Miljavac
Objavljeno 6. prosinca, 2022.

ZAGREB - Umirovljeni general i bivši ministar obrane Pavao Miljavac iznenada je noćas umro u 69. godini, potvrđeno je u utorak u Hrvatskom generalskom zboru.

Miljavac je u dva manadata bio predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), a kasnije izabran za počasnog predsjednika HGZ-a.

Rođen je općina Netretić 1953. godine i završio je Tehnološko-kemijski fakultet u Zagrebu.

Od 1991. obnašao je niz dužnosti u Hrvatskoj vojsci, bio je načelnik stožera i zapovjednik Zbornoga područja Karlovac te pomoćnik i zamjenik načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Godine 1996. promaknut je u čin general pukovnika i postavljen na dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Tu je dužnost obnašao do 1998. godine.

Od 14. listopada 1998. do 27. siječnja 2000. obnašao je dužnost ministra obrane u Vladi premijera Zlatka Mateše.

Nakon parlamentarnih izbora 2000. godine ulazi u Hrvatski sabor najprije kao zastupnik HDZ-a, da bi s Vesnom Škare Ožbolt i Matom Granićem napustio HDZ i prešao u novoosnovani Hrvatski demokratski centar kasnije preimenovan u Demokratski centar. Na kraju se vratio u HDZ te se s dvadesetak umirovljenih generala angažirao na braniteljskim pitanjima.

 

(Hina)

Medved: Pavao Miljavac bio je i ostao domovini vjeran


U povodu smrti generala Pavla Miljavca, potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved uputio je izraze sućuti obitelji obitelji Miljavac i Hrvatskom generalskom zboru.

"S tugom sam primio vijest da nas je zauvijek napustio general Pavao Miljavac", napisao je ministar Medved u sućuti.

Pavao Miljavac, general Hrvatske vojske i dragovoljac Domovinskog rata, ostavio je neizbrisiv trag kao istinski domoljub, dajući svoj doprinos za našu Hrvatsku u ratu i u miru, dodao je.

Izražavajući sućut, Medved je naglasio kako je ratni i životni put i profesionalni angažman generala Miljavca "primjer kako odano i predano služiti domovini, bilo kao vojnik i časnik, ratni zapovjednik, general Hrvatske vojske i načelnik Glavnog stožera OSRH ili kao političar, ministar obrane i saborski zastupnik te kao aktivni i počasni predsjednik Generalskog zbora".

"Zahvalni smo za njegov doprinos u obrani naše domovine, kao i za promicanje istine o Domovinskom ratu. Bio je i ostao domovini vjeran", poručio je.H