Patrik Macek/PIXSELL
26.4.2024., 00:00
PREGOVORI O SASTAVLJANJU VEĆINE
Može li HDZ računati i na potporu dvoje suverenista?
Plenković: Od sada će svaka rečenica počinjati s “korumpirani SDP, Možemo, Most”

Nakon prve runde službenih pregovora između HDZ-a i Domovinskog pokreta o mogućem sastavljanju parlamentarne većine nisu poznati konkretni uvjeti i detalji, iako iz obje stranke stižu izjave da razgovori idu u pravom smjeru, u javnom se prostoru pojavilo mnoštvo nagađanja o "podjeli fotelja", mogućim scenarijima i drugome.

“Propali lideri"


Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je u četvrtak da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti većinu, naglasivši da razgovore vodi s onima koji su dobili povjerenje građana, koji su ozbiljni i odgovorni, no neće s Mostom, Možemo i SDP-om, koje je u više navrata nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije". Poručio je da će ih tako opisivati i ubuduće zbog njihove retorike "riganja vatre, uvreda, negativizma i divljaštva" spram HDZ-a u postizbornom vremenu. "Od sada će svaka rečenica svih nas počinjati s ‘korumpirani SDP, Možemo, Most‘ - da čuju kako njima u ušima zvuče ti epiteti, kojim se vrlo bezobrazno i neopravdano koriste protiv nas", objasnio je. Rekao je i da bi HDZ vjerojatno dobio šest mandata više da su parlamentarni izbori bili u nedjelju. "Pa bi pregovori bili gotovi", dodao je. Ponovio je ocjenu da su parlamentarni izbori održani u gotovo neregularnim uvjetima zbog "konstantnog kršenja Ustava od strane Milanovića, korumpiranog SDP-a, korumpiranih njihovih partnera i ovih iz Mosta" te dodao da ne zna "što propali lideri SDP-a čekaju" jer su "davno trebali dati ostavke".

Da je DORH porobljen, da je Uskok porobljen, da je EPPO porobljen, ne bi bilo ni jednog slučaja, rekao je Plenković o nekim tvrdnjama oporbe. "Oni očito žele porobiti sve kako bi kontrolirali institucije progona. To je bit cijele ove parlamentarne bitke koja je bila vođena u uvjetima teškog kršenja Ustava sa strane Milanovića, koji ne zaslužuje biti predsjednik, tu nema nikakve dvojbe. Čovjek koji dođe na Glavni odbor SDP-a svrstao se na jednu stranu i ne može biti više predsjednik Republike. On je out, tu nema nikakve dileme", ističe Plenković. Vladu će u ustavnim rokovima, poručio je na kraju, "formirati pobjednici, gubitnici neće sigurno". Rekao je i da se u razgovorima s Domovinskim pokretom nisu doticali pitanja podjele resora, kao ni kadrovskih rješenja.

Rasplet


HDZ i njihove izborne partnere analitičari stavljaju u središte najvjerojatnijeg okupljanja većine, a na razgovore DP-a sa SDP-om, Možemo ili Mostom više se gleda kao na nešto što se "mora odraditi", i tu će i završiti. Svojevrsni upitnik je koliko su pak točna nagađanja da nije nemoguć raskol u Domovinskom pokretu između dvije navodno suprotstavljene struje u stranačkom vrhu, koje se razilaze u svojim viđenjima kad je riječ o formiranju nove vlade. To tvrde i naši izvori. Iz DP-a raskol demantiraju i tvrde da ostaju složni i jedinstveni.

U posljednja dva dana spominje se i scenarij prema kojem bi HDZ mogao pronaći model u kojem bi se parlamentarna većina izglasala i uz pomoć dvoje hrvatskih suverenista, Vesne Vučemilović i Marijana Pavličeka, izbornih partnera Mosta, a zastupnici nacionalnih manjina podupirali bi Vladu iz Sabora. Članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović je, naime, na pitanje nastupa li koalicija Suverenista i Mosta zajednički u pregovorima oko formiranja većine, odgovorila kako su oni dvije različite stranke, a na pitanje bi li ona i Pavliček podržali vladu HDZ-a i DP-a, rekla je "da će o tome odlučiti stranačka tijela". No naglasila je i kako rasplet svih postizbornih pregovora ne ovisi o njima, nego o Domovinskog pokretu.

HDZ i partneri imaju 61 zastupnika, DP-u ih je ostalo 13 nakon “otpadanja” Mislava Kolakušića, a osam “manjinaca” trebalo bi naći svoje mjesto u većini. Model da svi oni surađuju u novoj vladi i u Saboru, još se čini teško dostižnim, ali se sigurno traže rješenja. Teško je vjerovati da stranke okupljene oko SDP-a tu mogu dočekati svoju šansu.

Igor Bošnjak
{embed_infobox_gray}259368{/embed_infobox_gray}{embed_infobox_gray}259369{/embed_infobox_gray}{embed_infobox_gray}259370{/embed_infobox_gray}