Novosti
URED ZA SPRJEČAVANJE PRANJA NOVCA

Blokada transakcija od 327 mil. kuna
Objavljeno 5. prosinca, 2022.
Ured za sprječavanje pranja novca od 2015. do 2021. bankama izdao je 389 naloga za blokadu sumnjivih transakcija u iznosu od 327,4 milijuna kuna, rekao je u ponedjeljak u Saboru državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić.

U raspravi o izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, Zrinušić je izvijestio da je Ured otvorio 3271 predmet, od kojih je njih 1897 proslijedio nadležnim tijelima. Govoreći o samom zakonu rekao je da se smanjuje prag obavještavanja Ureda za sprječavanje pranja novca o gotovinskim transakcijama s 200.000 kuna na 10.000 eura. Taj prag izjednačen je s Francuskom, Italijom i Rumunjskom, pa se očekuje da će broj prijava porasti za pet do šest puta. Unatoč većem broju obrada transakcija, dodao je, ne očekuju se problemi u Uredu jer se podaci obrađuju automatski informatičkim alatima.

Na upit Željka Sačića (Suverenisti) o novcu koji građani drže u "čarapama", Zrinušić je rekao da je prelazak na euro povijesna prilika da ga se stavi u financijske tijekove. "Zakon predviđa da se do 15 tisuća kuna ne maltretira ljude i takav novac prihvati, a nakon toga da se primjenjuju mjere predviđene zakonom o sprječavanju pranja novca", objasnio je.

Boris Lalovac (SDP) osvrnuo se na tržište kriptovaluta i digitalne imovine, naglasivši da na razini Europske komisije nije donijeta objedinjena zakonska direktiva koja bi pratila to tržište. "Ako stisnete na jednom mjestu, prevaranti neće nastaviti tu, nego će ići na druga mjesta, ići će na tržište digitalnih valuta, kriptovaluta", upozorio je i dodao kako se tu ne radi o pojedincima, nego o mreži ljudi koji se bave pranjem novca, što je teško kontrolirati. H
Smanjuje se prag obavještavanja o gotovinskim transakcijama s 200.000 kuna na 10.000 eura

Možda ste propustili...

VIĆ NE MISLI DATI OSTAVKU

Nastavljen štrajk radnika Čistoće

HLK: POPULISTIČKI SKUPLJAJU ANTIVAKSERSKE LAJKOVE

Kaznena prijava protiv Lauca i Bakića

NA PROSTORU NEKADAŠNJE TVORNICE MARASKA U CENTRU ZADRA

Gradnja prvog Hyatt hotela u Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UBIO JE TRI OSOBE U TENJI: REIHL-KIRA, ZOBUNDŽIJU I KNEŽEVIĆA

Gudelj izlazi na uvjetnu slobodu?

2

ŠEFOVI DIPLOMACIJE HRVATSKE I SRBIJE

Grlić Radman i Dačić: Suradnja Hrvatske i Srbije u interesu je obje države

3

LAŽNI MAILOVI PRISTIŽU S RAZLIČITIH ADRESA

Porezna uprava upozorava na lažne poruke e-pošte o povratu ili potrebi uplate poreza