Novosti
SABORSKA RASPRAVA POČINJE U UTORAK

Ustavne promjene: HDZ je optimističan, oporba skeptična
Objavljeno 5. prosinca, 2022.

Uoči rasprave o prijedlogu nacrta promjene Ustava RH, kojim se mijenjaju odredbe što se tiču isključivo referenduma, HDZ je u ponedjeljak izrazio optimizam da će postići dvotrećinsku većinu, a lijeva oporba i dalje inzistira da se i pitanje pobačaja riješi na ustavnoj razini.



"Izmjene Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu donose se u tri koraka i u utorak smo na drugom koraku. Nakon što smo proveli četiri kruga konzultacija vladajućih i oporbe, na početku ulaska u promjene Ustava dali smo okvir proizišao iz rasprave o Zakonu o referendumu", kazao je Branko Bačić (HDZ). Podsjetio je kako su tada sve političke stranke izrazile stav da je zakon apsolutno podnormiran kada je riječ o neposrednom izjašnjavanju građana na referendumu. I tu smo, kaže, bili apsolutno suglasni da je potrebno ne samo donijeti novi zakon nego i Ustav i Ustavni zakon o Ustavnom sudu, a i danas smo tog stava. "Širenje pitanja koja bi trebalo drukčije definirati u Ustavu apsolutno ne može uspostaviti dvotrećinsku većinu u Saboru", kazao je Branko Bačić (HDZ) o uvrštenju prava žene na izbor, odnosno pobačaja, u Ustav. Istaknuo je kako ipak vjeruje da "postoje vrata kroz koja se može proći" da se "uspostavi" 101 ruka i da se ostane na predloženim izmjenama Ustava. Upitan jesu li mu iz oporbe izrijekom potvrdili da su spremni podržati predložene promjene, odgovorio je da rezolutno nisu, ali, dodao je, ipak vjeruje u njihovu potporu zbog toga što sudjeluju u raspravi i zato što ni u jednom trenutku nisu rekli da ih neće podržati.

Vesna Nađ (Socijaldemokrati) rekla je da je na posljednjoj sjednici Odbora za Ustav zapravo predložena "soft verzija" te da su Arsen Bauk i ona bili suzdržani jer, kaže, "izmjene koje su sad predložili vladajući idu na našu vodu". "Smanjio se kvorum birača koji mogu zatražiti državni referendum s deset posto postojećih na 250.000. Ja sam predložila smanjenje na 200.000, a vladajući su rekli da kucamo na otvorena vrata, što pozdravljamo", kazala je. O pitanju pobačaja rekla je kako je Bauk predložio rješenje da se Ustavnom sudu onemogući da promijeni svoje stajalište ako je već jednom donio odluku o istoj stvari. Dakle, 2017. je Ustavni sud odlučio da odbija zahtjev za utvrđenje ustavnosti zakona o pobačaju, prema tome, ako se to prihvati, to bi nama bilo prihvatljivo, pojasnila je. "Međutim, ako se ne prihvati, mi ćemo dignuti ručnu kočnicu, bit ćemo protiv. Tražimo osigurač da se pravo žena ne smanjuje. Nama su to svjetonazorska pitanja o kojima nema rasprave. Ako to ne budemo imali u ovim izmjenama, dižemo ručnu kočnicu", poručila je Nađ. H
NUŽAN KONSENZUS
Peđi Grbinu (SDP) “fantastično” je što HDZ cijelo vrijeme i oko Ukrajine i oko Ustava doziva konsenzus za odluke za koje oni smatraju da bi se trebale donijeti dvotrećinskom većinom, “a taj konsenzus ne pokušavaju postići”. Ustavne promjene koje će u utorak biti na dnevnom redu ne možemo podržati jer u njima nije uvaženo baš ništa od primjedbi koje su drugi uputili, dodao je.

Možda ste propustili...

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

PREGOVORI O SASTAVLJANJU PARLAMENTARNE VEĆINE

Andrej Plenković: Sastali smo se s manjinama, postoje kontakti s DP-om