Sport
OSMISLILA GA JE KRALJICA KRIVULJA - ZAHA HADID

Hrvatska je meč s Japanom igrala na Al Janoubu, mnogima najljepšem stadionu u Kataru
Objavljeno 5. prosinca, 2022.

Hrvatska nogometna reprezentacija igrala je dvoboj osmine finala Svjetskog prvenstva protiv Japana na stadionu Al Janoub, po mnogima najljepšem stadionu u Katru. Stadion Al Janoub nalazi se u gradu Al Wakrah koji je udaljen 25 kilometara od centra glavnog grada Dohe, a najjužnije je smješten stadion na ovom svjetskom prvenstvu.Al Janoub je prvi stadion koji je za Svjetsko prvenstvo prošao sveobuhvatni proces od idejnih rješenja, preko idejnog pa sve do glavnog i izvedbenog projekta, izgradnje i napokon svečanog upoznavanja s javnošću. Taj je proces trajao od predstavljanja dizajna 2013., iskapanja 460.000 m3 tla 2014. nakon kojeg je uslijedilo izlijevanje 28.000 m3 betona za temeljnu ploču pa sve do spektakularnog otvaranja u svibnju 2019. godine, donosi emisija koordinacija.hr. Prvi je to stadion kojemu je vizualni identitet podarila kraljica krivulja, Zaha Hadid.

Bilo je to u suradnji s AECOM-om koji je u programskom paketu SCIA Engineer izradio statički model. Stadion ukupne visine 48 m i orijentacije sjever-jug krasi neobičan krov simetrično podijeljen u dva jednaka dijela. Svaki dio ima po tri kupole. Kupole bijelom bojom i oblikom predstavljaju jedra drevnih čamaca kojima su stari Katarani lovili školjke bisernice, ali također i same čamce prikazujući njihove izrezbarene trupove.

Glavninu krovišta čini čelična konstrukcija dok je iz gledališta vidljivo konstrukcijsko drvo koje podsjeća na kostur čamca. Zanimljivo je da krov koji čine lukovi dužine 230 metara te membrana od polimerne plastike ima mogućnost potpunog zatvaranja, a ta radnja traje 30 minuta.

Gledalište koje može prihvatiti 40.000 navijača izvedeno je u dvije razine. Donji sektor je armiranobetonska konstrukcija, a gornji pak čelična modularna konstrukcija koja će se nakon završetka svjetskog nogometnog prvenstva razmontirati i ukloniti. Na mjestu 20.000 uklonjenih sjedala uredit će se prostor za zabavu i trgovinu. Na igralištu veličine 105 x 68 metara u rekordnom je roku, za 9 sati i 15 minuta, položen travnjak uzgojen u domaćem rasadniku. Na njemu će domaćin biti nogometni klub Al-Wakrah SC i katarski nacionalni nogometni tim. H

Gornja će se etaža nakon završetka svjetskog nogometnog prvenstva razmontirati i ukloniti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KADETSKO ODBOJKAŠKO PRVENSTVO HRVATSKE

Ekipa ŽOK-a Osijek u Zadru je imala susjedski obračun i na kraju se dokopala bronce

2

SPORTSKA KONFERENCIJA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE - EUROPSKE REGIJE SPORTA

Sport zbližava ljude, jača lokalnu zajednicu i stvara zdrave temelje kod djece i mladih

3

VATRENI S KVARNERA GLEDAJU PREMA EURU

Juranović napušta momčad samo zbog svatova. Svojih