Sport
EHF EUROPSKA LIGA

Sudar prvoga protiv drugoga, NEXE čuva niz nepobjedivosti
Objavljeno 6. prosinca, 2022.

Španjolska Liga Asobal nekada je slovila za najbolju europsku rukometnu ligu. Jaču čak i od Bundeslige. Barcelona je uvijek bila u vrhu. I danas je tako. Najjaču konkurenciju imali su u Ciudad Realu i Portland San Antoniju, a nakon toga slijedio je niz vrlo kvalitetnih klubova koji su izazivali respekt, a itekako bili poznati pratiteljima rukometnih zbivanja.



Jedan od takvih klubova je i BM Granollers. Klub iz grada u središtu Katalonije, 30-ak kilometara udaljen od Barcelone, nekada je izbacivao sjajne španjolske reprezentativce poput Matea Garralde, Enrica Masipa, ili Joana Canellasa. Nekada su u njihovim redovima igrali i hrvatski zlatni olimpijci Venio Losert, Patrik Ćavar i Zoran Mikulić. U redovima Granollersa karijeru je okončao i legendarni Veselin Vujović. Granollers je, kao i većina španjolskih klubova, malo ipak potonula u posljednjih desetak godina. Ali, su, za razliku od primjerice Ciudad Reala ili Portland San Antonija opstali. I vraćaju se. Svjedoče to i ovogodišnji njihovi nastupi u Europskoj ligi. U C skupini trenutačno su na drugom mjestu iza NEXE-a koji je u četiri kola s maksimalnim učinkom. Večeras (18.45 sati) NEXE će ugostiti španjolsku momčad koja je prvi poraz u Europskoj ligi doživjela prošli utorak na gostovanju kod danskog Skjerna. Kod momčadi odakle je NEXE odnio bodove. Bit će to susret prvoga protiv drugoga u skupini. Jasna je NEXE-ova želja. Zaključiti prvi krug C skupine s maksimalnim učinkom. Nastaviti uspješan europski niz započet onim uzvratnim susretom protiv poljskog Azoty Pulawya, kada su nadoknadili šest pogodaka razlike i plasirali se u skupinu Europske lige. Bila je to očito prekretnica, jer NEXE igra sve bolje i bolje. Prošlo kolo iz Austrije su se vratili s pobjedom od čak 11 pogodaka razlike kod momčadi Alpla HC Hard. Sada takvu visoku razinu i klasu treba dokazati i protiv ambicioznijih momčadi. Jer Granollers ima mnogo veće ambicije ove sezone. Zato u Našicama postoji respekt od večerašnjeg gosta.

- Oni su drugi iza Barcelone, što pokazuje najbolje koliko su težak protivnik, U Europi su tek sad doživjeli prvi poraz. Imaju odličan miks mladih i starijih igrača - pričao je Branko Tamše, trener NEXE-a.

Među tim starijima ističe se Antonio Jesus Garcija, još jedan od onih legendarnih igrača ponikao u redovima Granollersa. Danas 38-godišnjak, bivši španjolski reprezentativac koji je u karijeri igrao za Ademar Leon, Barcelonu, Pick Szeged, Kolding, Dinamo Bukurešt, a prije negoli se prije tri godine vratio u Granollers, gdje je i započeo karijeru, igrao je u francuskom Nantesu.

- Antonio Garcia njihov je predvodnik i trebamo mu obratiti pozornost, ali mislim da mi moramo prije svega odigrati čvrsto u obrani, iz toga pokušati zabiti lake golove, a na postavljenu zonu igrati strpljivo, bez tehničkih pogrešaka te ne razbraniti njihovog golmana. Očekuje nas jako uzbudljiva utakmica, tako da pozivam sve navijače da nas dođu, kao i svaki put, podržati da zaključimo ovu godinu na domaćem terenu s još jednim slavljem - poručio je Tamše uoči današnjeg susreta koji u dvorani Osnovne škole Kralja Tomislava počinje u 18.45 sati.

Krešimir Lacković
Susret 5. kola C skupine Europske rukometne lige počinje u 18.45 sati, u Našicama

Branko Tamšte

trener NEXE-a

Očekuje nas jako uzbudljiva utakmica, pa zato pozivam sve navijače da nas dođu, kao i svaki put, podržati da zaključimo ovu godinu na domaćem terenu s još jednim slavljem.

Najčitanije iz rubrike