Kultura
NOĆ EUROPSKOG FILMA

Dijelimo priče koje volimo i u Osijeku
Objavljeno 6. prosinca, 2022.
Manifestacija Noć europskog filma, koja promiče bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture, održat će se od 6. prosinca u kinima Urania u Osijeku, Sloboda u Dubrovniku i Metropolis u Zagrebu, pod sloganom "Podijelimo priče koje volimo!". Od 6. do 9. prosinca taj projekt Kreativne Europe MEDIA, u partnerstvu s Europa Cinemas i DKE - Uredima MEDIA obilježava se u 75 europskih gradova, 26 članica Potprograma MEDIA. Održava se u širem kontekstu Mjeseca europskog filma, a sve će kulminirati dodjelom Europskih filmskih nagrada u Reykjaviku, 10. prosinca, najavio je HAVC.

Osječko kino Urania 6. prosinca prikazuje obiteljsku božićnu avanturu "Kapa" slovenskog redatelja Slobodana Maksimovića, kino "Sloboda" 8. prosinca igrani film "Krivotvoritelj" njemačke redateljice i scenaristice Maggie Peren, dok će u kinu Metropolis 9. prosinca biti prikazan dokumentarni film "Ennio" talijanskog redatelja Giuseppea Tornatorea. Film "Kapa", nastao u hrvatskoj koprodukciji, prati dječaka iz doma za djecu koji želi provesti Božić s roditeljima, no provodi ga s nepoznatom imućnom obitelji i djevojčicom s kojom neočekivano krene u veliku pustolovinu. Nakon filma održat će se razgovor s redateljem, a uz projekciju i prigodan božićni program Cinema Posh Store - razmjena starih božićnih ukrasa za nove. U sklopu Posh Storea održat će se i radionica izrade božićnih ukrasa za djecu, koje će djeca moći ponijeti kući, pokloniti nekome, ili ukrasiti prostorije kina.

U središtu filma "Krivotvoritelj" mladi je Židov koji živi u Berlinu tijekom 1940-ih i skriva se od deportacije, koristeći identitet koji je sam stvorio. Tijekom dana krivotvori iskaznice i spašava mnoge živote.

Dokumentarac "Ennio" govori o legendarnom filmskom skladatelju Enniju Morriconeu koji je svjetski ugled stekao suradnjom s redateljem westerna Sergiom Leoneom. U filmu o njemu govore Clint Eastwood, Quentin Tarantino, John Williams, Hans Zimmer, Oliver Stone, Terrence Malick, Dario Argento, Kar-Wai Wong, Bernardo Bertolucci. Ulaz na projekcije je slobodan. H
Najčitanije iz rubrike