Regija
U NIJEMCIMA POČELI RADOVI

Pristanište uz Bosut za razvoj turizma i sporta
Objavljeno 6. prosinca, 2022.
U planu su i pristaništa na Sopotcu i u Lipovcu čime bi se zaokružila priča o riječnom turizmu
NIJEMCI - U srijemskoj općini Nijemci krenula je realizacija nepunih milijun kuna teškog projekta, a riječ je o izgradnji putničkog pristaništa.

Početak konkretnih radova na obali rijeke Bosuta u Nijemcima rezultat je prethodno potpisanog ugovora između Lučke uprave Vukovar i tvrtke DSS iz Crikvenice. Potvrdio je to jučer i Vjekoslav Belajević, načelnik te najveće općine u Vukovarsko-srjemskoj županiji, koja u svom sastavu ima čak osam sela - Nijemci, Đeletovci, Donje Novo Selo, Apševci, Lipovac, Podgrađe, Vinkovački Banovci i Banovci. Spomenuti posao vodi vukovarska Lučka uprava dok je Općina Nijemci "odradila" projektno-tehničku dokumentaciju i lokacijsku dozvolu, što je općinski budžet koštalo oko 130.000 kuna.

- Potpisivanje ugovora o izgradnji putničkog pristaništa Nijemci i službeno je obilježilo početak izvođenja radova - kazuje načelnik dodajući kako su radovi krenuli prije desetak dana. Za vrijednost tog ugovora reći će da je ukupno riječ o 935.600 kuna.

- Usvojeni se projekt sastoji od izgradnje plutajućeg pontonskog pristaništa, gdje će biti omogućen privez plovila. Cilj je gradnje unaprjeđenje prometnog sustava riječnog prometa s naglaskom na korištenje turističkog broda, a sve to za krajnji cilj ima promoviranje turizma, sporta i rekreacije uz rijeku Bosut - napomenuo je Belajević.

Buduće pristanište na već ranije uređenoj, lijevoj obali Bosuta služit će prvenstveno kao početna točka za plovidbu turističkog broda "Sv. Katarina", što je već otprije prepoznat turistički "proizvod" tog dijela Srijema, no naravno da će pristanište biti na raspolaganju i za druga plovila. Iako će dinamika započetih radova u Nijemcima znatno ovisiti o vremenskim (ne)prilikama, općinski se načelnik nada, kao i tamošnji turistički sektor, da će pristanište biti spremno za uporabu na proljeće, u vrijeme kada im i dolazi veći broj turista, čiji posjet nezaobilazno uključuje i vožnju brodom "Sv. Katarina", koji pak na rijekama Spačva i Bosut stvara mogućnost riječnog avanturizma, promatranja ptica, životinja i biljnih vrsta...

- Naša nastojanja idu, dakako, dalje u smislu potrebe za izgradnjom pristaništa na Sopotcu i u Lipovcu, čime bismo zaokružili našu turističku priču riječnog turizma - zaključio je načelnik.

Sanja Butigan
PROJEKTI ZA EUROPSKE FONDOVE
- Pristanište u Nijemcima bila bi početna točka, a plovidba bi se našim turističkim brodom dalje mogla nastaviti uz obilazak i niza drugih sadržaja u općini Nijemci, pa stoga naši planovi uključuju i izgradnju pristaništa na izletištu Sopotac, kao i na ušću u Lipovcu - kazuje Rozalija Jurković, pročelnica odjela u čijem je resoru i razvoj gospodarstva. Projekcije kazuju da bi, zbog trenutačne neuređenosti obale na tim lokacijama, taj posao, na svakom od lokaliteta, stajao dvostruko više od sadašnjeg u Nijemcima, no pročelnica pritom spominje dobru suradnju s Lučkom upravom Vukovar i intenciju da se projekti kandidiraju na europske fondove.

Možda ste propustili...

ZA VIŠE OD 30 POSTO OTPADA IZ KUĆANSTVA

Podjela kompostera u naselju Opatovac

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZBOG PREKOMJERNE POPULACIJE

Cijele veljače pojačan je lov na čaglja i lisicu

2

ZBOG NEVREMENA DIGNUT STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Sječu stabala javnost je osudila, oborio ih vjetar

3

SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA

Čak je 15 projekata iz VSŽ-a u utrci za prestižno priznanje