Autoglas
PREMIJERA: OPEL ASTRA ELECTRIC

Automobil kompaktne klase postaje u cijelosti električan
Objavljeno 6. prosinca, 2022.
Najbolje performanse: 270 Nm, doseg do 416 km (WLTP), najveća brzina 170 km/h

Opel je otkrio prve slike nove Astre Electric, čime je predstavio prvu potpuno električnu serijsku proizvodnju Astre u višedesetljetnoj uspješnoj priči popularnog automobila kompaktne klase i novookrunjenog dobitnika "Zlatnog volana 2022.". Ujedno je predstavljena i Opel Astra Sports Tourer Electric, prvi potpuno električni karavan njemačkog proizvođača.



U budućnosti će kupci Opel Astre moći birati između više alternativa pogona. Osim s visokoučinkovitim motorima s unutarnjim izgaranjem, Astra i Astra Sports Tourer već su dostupne u verzijama elektrificiranih plug-in hibrida, uključujući novi vrhunski model, Astru GSe. A asortiman pogona uskoro će biti upotpunjen baterijsko-električnom Astrom Electric, koja će biti dostupna za narudžbu od proljeća 2023.

Što se tiče Opel Astre Electric i Opel Astre Sports Tourer Electric, električni motor ima 115 kW/156 KS i snažnih 270 Nm maksimalnog okretnog momenta koji su dostupni od prvog dodira papučice gasa, osiguravajući brzo pokretanje i uvjerljivo ubrzanje. Najveća brzina je 170 km/h. Ovisno o preferencijama vožnje, vozači Astre Electric mogu birati između tri načina: Eco, Normal i Sport.

Energija je pohranjena u litij-ionskim baterijama od 54 kWh. Sto dvije baterijske ćelije smještene su u 17 modula i osiguravaju da nova Astra Electric može pokriti do 416 kilometara. Astri Electric potrebno je samo 12,7 kWh struje na 100 kilometara (14.9 kWh prema WLTP-u). Čak i kada se nova baterijsko-električna Astra treba ponovno napuniti, to samo znači kratko zaustavljanje na stanici za punjenje. Astra Electric može napuniti do 80 posto kapaciteta baterije za oko 30 minuta na stanici za brzo punjenje istosmjernom strujom od 100 kW.

Baterije su praktično pohranjene u podvozju pa se u unutrašnjosti ne gubi prostor za putnike i prtljagu. Čak i kada su stražnja sjedala podignuta, Astra Sports Tourer Electric nudi 516 litara prostora za prtljagu u prtljažniku – kada su sjedala spuštena, kapacitet se povećava do 1553 litara.

Milan Bugarić
Moderan svijet kokpita u Astri
Potpuno digitalna ploča Pure Panel s dva velika široka zaslona od 10 inča vodi vozača u moderan svijet kokpita. Najnovija generacija intuitivnih sučelja između vozača i vozila prikazuje sve važne funkcije kao što su status napunjenosti baterije ili doseg, dok se važne postavke kao što su upravljanje klima-uređajem i dalje mogu podesiti dodirom na gumb.