Osijek
MILENIJSKO NATJECANJE IZ KREATIVNE INDUSTRIJE

Kreativnost i idejnost osvijetlile 560 natjecatelja
Objavljeno 6. prosinca, 2022.
Stvarajući kulturna i kreativna rješenja, razvijaju stvaralačke i suradničke vještine

Više od 560 natjecatelja iz pet država sudjelovalo je na 4. međunarodnom Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije koje se od 30. studenoga do 2. prosinca održavalo na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Cilj je natjecanja potaknuti mlade svih obrazovnih razina u stvaranju kulturnih i kreativnih rješenja kojima se razvijaju stvaralačke i suradničke vještine nadahnute natjecateljskim temama. Riječ je o misiji "osvajanja" glagoljicom, mitologijom i vodikom u europskim prostorima, kao i puno šire - na Putu svile i planetarno.



Uspjeh ambiciozne misije Milenijskog natjecanja, Josipa Mijoč, njegova voditeljica, povezuje s volonterskom organizacijom natjecanja. "Izvannastavnim je suradnjama učenika i nastavnika u središte pozornosti postavljeno slobodno vrijeme u kojemu se stvaranjem izgrađuju životopisi, želje i navike, a volonterskim se uključivanjem poučava društveno odgovornom doprinosu društvu i ekonomiji".

Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, s ponosom ističe kako je doprinos ovog natjecanja prepoznalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ali i drugi pokrovitelji među kojima su Osječko-baranjska županija, Grad Osijek i Studentski zbor Sveučilišta. Trodnevno je natjecanje ocijenio važnim za promociju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Ekonomskog fakulteta koji je predvodnikom razvoja kreativne industrije u Hrvatskoj. "Nagrada Vodik nematerijalna je kao i u veći drugih natjecanja kojima se pridonosi kreativnosti i idejnosti jer se upravo njima razvija gospodarstvo i ekonomija svakog društva. Brojnost natjecatelja i kvaliteta rješenja nagrađenih Vodikom uspostavili su prestiž nagrade koju dodjeljujemo."

Na Milenijskoj svečanosti ideja, održanoj 2. prosinca, na Dan grada Osijeka, dekan Boris Crnković podsjetio je nagrađenike na to da je vodik gorivo budućnosti, najjednostavniji i najkreativniji kemijski element. Proglašene je pobjednike Milenijskog natjecanja pozvao na devetu Kreativnu riznicu kada će im 26. travnja 2023. nagrada Vodik biti uručena.

Milenijska svečanost ideja proslavila je i 20. obljetnicu književnoga rada Jasne Horvat, autorice tema milenijskoga natjecanja proisteklih iz njezina književnoga rada. Jasna Horvat uspješnim je spajanjem znanosti i književnosti pokazala kako "pripovijedanje upravlja mislima i željama". U svom je zahvalnom govoru obrazložila: "Ekonomija usmjerava svako društvo, što znači da izabire pripovjedne teme i stilove kojima osvajati - sunarodnjake i sve one koji nas okružuju." U Auli glagoljice tražilo se mjesto više na praizvedbi predstave Alemperkina kazivanja nastaloj po književnom predlošku Jasne Horvat (Naklada Ljevak 2005.), u dramaturgiji Milice Lukić, a u režiji Roberta Raponje. Vizualni je identitet složene izvedbe potpisao Krešimir Tomac, a uprizorenje je Alemperke donijela Meri Andraković u glazbenoj pratnji Darka Čuvidića.

Josipa Mijoč, autorica počasne knjige Ave, Ars Horvatiana, čestitala je Jasni Horvat na njezinu svestranom doprinosu književnosti, znanosti i projektima nadahnjujućim za brojne generacije učenika, studenata, kolega i poklonika lijepe umjetnosti u Hrvatskoj i šire.

Ekonomski fakultet u Osijeku nametnuo se središtem u koje se dolazi s osmijehom proslavljati idejnost, znanje, stvaralaštvo i projektno udruživanje te je predvodnikom promocije znanosti za sve obrazovne razine. Dokazao je to, odlučni su organizatori, i ovim Milenijskim natjecanjem. I.R.G.
Josipa Mioč

voditeljica Milenijskog natjecanja

Izvannastavnim je suradnjama učenika i nastavnika u središte pozornosti postavljeno slobodno vrijeme u kojemu se stvaranjem izgrađuju životopisi, želje i navike, a volonterskim se uključivanjem poučava društveno odgovornom doprinosu društvu i ekonomiji.

NAGRAĐENI

 

 

KREATIVNI KALENDAR:

1. MJESTO:



Tim PDV: Patricija Pofuk, Dino Janušić, Vito Bukovčan, mentorica: Jasminka Prstec, Gospodarska škola Varaždin



Dva mušketira i jedna ne: Ian Petek, Karlo Višnjovski, Karla Pintar, mentorica: Tamara Bičanić, 15. gimnazija Zagreb



2. MJESTO:



TRIX: Franka Boroš, Arian Budimlija, Ivan Šafar, mentorica: Ksenija Škorić, Ekonomska i turistička škola Daruvar



3. MJESTO:



Kontrast: Danijela Novak, Lana Herman, Nera Vrbanec, mentorica: Ivana Đebić Danenhauer, Gospodarska škola Čakovec



Odmetnuti anđeli: Nika Ruguljić, Nina Topić, Dea Murat, mentorica: Elvira Sorić, Srednja škola Jure Kaštelan Omiš



KREATIVNI SAT: PREDMETNA NASTAVA

1. MJESTO:



Frankopan 1: Magda Oswald, mentorica: Sandra Marijanović, OŠ Frana Krste Frankopana



101 lice glagoljice: Ana Barać, Tena Pejić, Nuša Matija Maršić, mentorica: Stanka Svetličić, OŠ Kajzerica Zagreb



2. MJESTO:



Neobični glagoljaši: Nikola Trošelj, mentor: Mario Jager, OŠ Franje Krežme



Matejčići - čuvari mitova: Dominik Jakopanec, Tijana Mamula, Vito Udovičić, mentorica: Jasmina Mamula, OŠ “Sveti Matej” Viškovo



3. MJESTO:



13. škola: Roko Bilić, Mihael Kraštek, Fabijan Ret, mentorica: Suzana Tolić, OŠ Cvjetno Briješće



Kataja: Katarina Peček, Katja Šolja, mentorica: Ivana Vezjak, OŠ August Šenoa Osijek



KREATIVNI SAT: RAZREDNA NASTAVA

1. MJESTO:



Kid Genius Malta: Sean Calleja Micallef, Beppe Portanier, Jean Parnis, mentorica: Milica Radusin, Kid Genius Malta



2. MJESTO:



Mali Strahominec: Mia Komar, Tijana Simov, Laura Kanižaj, mentorica: Petra Žganec, OŠ Strahominec



3. MJESTO:



Čuvari halubajske baštine: Pavel Jurišić, Antonela Knežević, Luka Soldić, mentorica: Ksenija Žauhar, OŠ “Sveti Matej” Viškovo



Taktilna glagoljica: Andrej Kanižaj Dragić, Josipa Madunić, Ivan Madunić, mentorica: Adila Nišlić Topalčević, Centar za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark”



KREATIVNI PLANET:

1. MJESTO:



Lira: Iva Špiljak, Iva Lucija Rajić, Petra Burić, mentorica: Jasmina Pacek, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku



2. MJESTO:



Kikimora: Lucija Pavošević, Luka Pisačić, Chiara Pumper, mentor: Tomislav Levak, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku



3. MJESTO:



M2: Valentina Pleša, mentor: Dino Obradović, Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek



DUmystic: Marija Milovac, mentorica: Marija Benić Penava, Sveučilište u Dubrovnik

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike