Osijek
ODANA POČAST HEROJIMA ROSINJAČE

Ministar Medved: Oni koji su branili Osijek moraju biti poštovani kao junaci
Objavljeno 5. prosinca, 2022.

Peti prosinca 1991. bio je dan kada se vodila najteža bitka za obranu Osijeka, a jučer su u spomen na taj dan, nakon jutarnje mise u crkvi sv. Roka, ispred spomen-ploče za poginule u šumi Rosinjača, počast odale obitelji 16-orice poginulih, suborci ranjeni toga dana, branitelji i brojni predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, MUP-a, HV-a, saborski zastupnik Goran Ivanović, kao izlaslanik predsjednika Hrvatskog sabora te učenici srednje Trgovačke i komercijalne škole koja nosi ime po Davoru Milasu, jednom od poginulih branitelja u Rosinjači.



Potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved podsjetio je na velike žrtve toga dana, ali i uopće na ratištima.

- U Osijeku na poseban način zahvaljujemo svim našim hrabrim braniteljima koji su živote položili za slobodu, među kojima je i 16 poginulih u Rosinjači, a obići ćemo i Antunovac i Orlovnjak. U jednom je danu 26 mladih hrabrih branitelja izgubilo život, možemo kazati da je to bio jedan od najtežih dana za Osijek. Bili su to teški dani i za cijelu Hrvatsku od Dubrovnika do Vinkovaca i Vukovara… Obveza nam je i misija s braniteljima i udrugama pronalaziti modele kako pomoći braniteljima da se nose s teškoćama koje su posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu. Ali na prvo mjesto stavljamo obitelji koje su izgubile svoje najmilije. Na poseban smo način usmjereni u traganje za svim našim nestalima, a jednako tako usmjereni smo prema obiteljima koje su izgubile najmilije. Također, hrvatski branitelji koji su bili spremni život položiti kako bi obranili svoj Osijek, moraju biti poštovani onako kako to zaslužuju junaci - poručio je Medved.

Župan Ivan Anušić sjetio se kako je nakon pada Vukovara krenuo pritisak na južnu obranu Osijeka.

- Govorim i o Ernestinovu, Laslovu, Ivanovcu, Antunovcu, Tenji. Dan 5. prosinca bio je dan kada je pao Antunovac, zadnje mjesto koje je izdržalo do tog dana, nakon toga su se linije utvrdile oko Osijeka, srećom za Osijek, a njegovi branitelji uspjeli su spiječiti sve pokušaje zauzimanja Osijeka. Taj je dan bio jedan od najgorih, posebice za Osijek.

Danas se poklanjamo velikom broju poginulih, sjećamo ih se, a to ćemo činiti i ubuduće - istaknuo je Anušić.

Gradonačelnik Ivan Radić poručuje da žrtva branitelja ne smije biti zaboravljena.

- Upravo smo proslavili rođendan Osijeka, teško da bi bez branitelja bio nepokoreni grad. Vječna im hvala - kazao je Radić, poručivši da Grad Osijek brine o svojim braniteljima. D. Pejić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike