Sport
SLIJEDI ŽESTOKA BITKA ZA ČETVRTFINALE

Pred vatrenima utakmica istine: Hrvatska se nikoga ne boji, pa ni samuraja
Objavljeno 5. prosinca, 2022.
- Da smo mogli birati, možda bismo izabrali Japan, ali kako igraju, sve su samo ne lak protivnik - kaže Dalić

Pred Hrvatskom je utakmica koja na velikim natjecanjima čini razliku između solidnog i velikog ostvarenja. U Katar smo došli s prvim ciljem koji je bio vezan uz prolazak skupine, što smo ostvarili.



No Hrvatska se ne zadovoljava time, odnosno ispadanjem na prvoj stepenici nokaut-faze. To je dobro opisao izbornik Zlatko Dalić.

- Iako smo u Rusiji prošli skupinu s devet osvojenih bodova, da smo ispali od Danske u osmini finala, bili bismo etiketirani kao gubitnici.

Ni danas situacija nije posebno drukčija jer osmina finala je plasman za koji se može reći "ni luk jeli ni luk mirisali". U prijevodu nije podbačaj, ali nije ni rezultat koji će predugo ostati u kolektivnoj memoriji hrvatskog čovjeka. No zato se plasman u četvrtfinale već smatra velikim uspjehom. I zato je ta prva eliminacijska utakmica na velikim natjecanjima tako važna i tako teška.

Neugodan suparnik


Za ulazak među osam najboljih na svijetu dobili smo neočekivanu prepreku. Japan je osvojio prvo mjesto u skupini s velikanima Španjolskom i Njemačkom, što bi moralo biti dovoljno upozorenje što nas čeka u tom susretu. Mnogi su zadovoljno trljali ruke jer nam je došao Japan. On jest bolji izbor od Španjolske ili Njemačke, ali to ne znači da ćemo se prošetati do četvrtfinala. Dalić je svjestan koliko nas težak posao čeka, a prigodno se prisjetio prvog našeg susreta s Japanom na SP-u.

- Bio sam kao navijač u Bordeauxu na Svjetskom prvenstvu 1998. godine na utakmici Hrvatske i Japana. Bila je to teška utakmica, sjećam se, ostao sam na tribinama oduševljen japanskim navijačima, kako su sve ostavili čisto poslije utakmice. Utakmice s Japanom uvijek su bile guste i napete, a to nas čeka i sad. Da smo mogli birati, možda bismo izabrali Japan. Ali sad kad smo ih vidjeli kako pobjeđuju Španjolce i Nijemce, sve su samo ne lak protivnik. Sa Španjolcima bismo se nadigravali, a protiv Japana ćemo se morati žestoko boriti - smatra Dalić.

U osmini finala SP-a nema laganog suparnika. Zato ćemo se trebati dobro pokidati za plasman u četvrtfinale. Japanci su trkački moćna momčad koja nikada ne odustaje. Predaja ne postoji kao takva u njihovoj kulturi i moramo se biti spremni suočiti s tim. Uostalom, nisu li se vraćali u utakmice nakon što su gubili od Španjolske i Njemačke. No, gubili su i od Kostarike pa se nisu uspjeli vratiti. Uglavnom, u sva tri susreta u skupini Japan je bio u rezultatskom zaostatku, a to je podatak koji dosta govori o načinu na koji igraju. Krenu oprezno, čak i preoprezno, pa tek kad prime pogodak otvaraju karte.

- Naš protivnik je zaslužio proći grupnu fazu zbog kvalitete i discipline. Vidjeli ste njihovo veselje, a imaju disciplinu kojoj ja težim. Zato i jesu bili na sedam, osam prvenstava. Prije četiri godine ispali su od Belgije jer se nisu htjeli zavući u svojih šesnaest metara i braniti se, nego su napadali i kad su vodili 2:0, ali to im je u karakteru i ja to cijenim - poručuje naš izbornik.

Ne treba ih precijeniti


U svakom slučaju, Japance se ne smije shvatiti olako, ali isto tako ih ne treba ni precjenjivati. Imaju slabih točaka, što se vidjelo i u grupnoj fazi. Prekidi su jedna od njih jer antropologija im nije sklona kada je visina u pitanju. Dobro, nismo ni mi nekakvi divovi, ali imamo aduta koje bismo mogli koristiti u ofenzivnim prekidima.

- Imamo u svojim redovima igrače koji igraju u klubovima zajedno s japanskim reprezentativcima. Informacija nam neće nedostajati, ali jasno je kako moramo biti strpljivi i pametni. Pogreške smanjiti na najmanju moguću mjeru jer oni ih znaju kazniti. Imaju dosta igrača koji igraju po Europi, što znači kako su taktički sigurno napredovali u odnosu na neka prijašnja prvenstva. Respektiramo ih i zato nismo išli s velikim najavama uoči susreta. Šutjeli smo, radili i spremali se za novi iskorak. Uvijek je najvažnije ostati na zemlji - kaže Dalić.

Jedna od velikih kvaliteta Hrvatske je upravo čvrsta prizemljenost. Nema euforije, ali zato postoji vrlo izražena ambicija za još jedan veliki rezultat na svjetskim prvenstvima. Treba očekivati kako će nam Japan prepustiti posjed i čekati trenutak za aktivaciju svog najjačeg napadačkog oružja - kontre. Dosad je Hrvatska vrlo dobro djelovala u osujećivanju suparnikovih akcija tog tipa, pa nema razloga sumnjati kako ćemo biti sposobni obuzdati i Japance. Ono što će Hrvatskoj svakako trebati jest više odlučnosti u završnici napadačkih akcija. Previše se čeka i traži idealna pozicija. Ponekad akcije treba završavati jednostavnije, više šutirati prema vratima jer iz kvantitete dođe i kvaliteta.

I za Japan vrijedi isto što je vrijedilo, recimo, za Kanadu. Ne smije se s njima ući u jurnjavu. Treba ih umiriti, usporiti tempo jer tada su Japanci pomalo izgubljeni. Hrvatska to može, a ono što bi trebala jest iskoristiti prednost u visini na ofenzivnom prekidu. I još nešto. To je susret koji se doslovce mora aktivno odigrati do kraja, posebno ako budemo imali povoljan rezultat.

Dalibor Keler
Zlatko Dalić hrvatski izbornik

- Kad netko ostvari plasman na prvo mjestu ispred Španjolske i Njemačke, zaista je dobar. Japan je to pokazao, ne odustaju, gubili su obje utakmice i vratili se. To im je najveća kvaliteta. Moramo biti strpljivi, smanjiti pogreške jer oni ih kažnjavaju.

Josip Juranović reprezentativac Hrvatske

- Igram s Maedom u Celticu, momčadski je igrač koji će dati sve od sebe, koliko god da igra. Brz je, agresivan, voli ulaziti u prostor. Moramo zaustaviti cijelu japansku momčad, igrati agresivno, pomagati jedni drugima. Japanci su jako kvalitetna momčad.

HOĆE LI BITI PROMJENA?
Hrvatska je posljednja dva susreta krenula u istom sastavu, ali prije utakmice osmine finala protiv Japana otvorila su se neka pitanja. Prije svega zbog skok-igre koja je Japancima slaba točka, pa se špekulira o tome kako bi izbornik Zlatko Dalić mogao Marku Livaji pretpostaviti Brunu Petkovića. Poznato je kako naš izbornik nije sklon velikim rotacijama kada jednom pronađe momčad koja ispunjava zadatke, a nakon susreta protiv Belgije rekao je kako je bio vrlo zadovoljan. To bi moglo sugerirati kako neće ništa mijenjati. Uostalom, ako će i trebati raditi korekcije u napadačkom dijelu momčadi, to uvijek stigne učiniti i tijekom same utakmice. Osim toga, Livaji će biti lakše ako osjeća izbornikovu jasnu podršku.

ŠTO JE SA SOSOM?
Borna Sosa preskočio je poneki trening nakon susreta s Belgijom, a nije se pojavio ni na konferenciji za novinare u subotu. Objašnjenje za nedolazak bilo je kako su mu liječnici zbog iscrpljenosti predložili odmor. Što to zapravo znači, teško je proniknuti kad smo tako daleko od kampa reprezentacije. Uglavnom, zasad u javnost nisu dospjele sumnje oko Bornine sposobnosti za nastup protiv Japanaca. Ako Sosa neće biti spreman, Dalić na raspolaganju ima kvalitetno rješenje za lijevi bok u Borni Barišiću. Barišić ima iskustvo, defenzivno je jači od Sose, a neopravdno se sumnja u njegove ofenzivne moći. Borna ima sjajan centaršut, odličan je izvođač prekida, ali u reprezentaciji te njegove kvalitete ne dolaze lako do izražaja zbog načina na koji se igra i zbog same hijerarhije u momčadi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana