Crna kronika
PODNESENA KAZNENA PRIJAVA

Prevaren je: Kupio auto s vraćenom kilometražom
Objavljeno 5. prosinca, 2022.
Na automobilu je kilometraža umanjena za nekoliko desetaka tisuća kilometara

Provedenim kriminalističkim istraživanjem nad 45-godišnjakom, na temelju dopisa Općinskog državnog odvjetništva iz Slavonskog Broda, djelatnici Policijske postaje Slavonski Brod s Ispostavom Vrpolje, potvrdili su sumnju da je 55-godišnji muškarac prevaren.



Naime, 55-godišnjak je sklopio ugovor s tvrtkom za prodaju automobila, u vlasništvu 45-godišnjaka, te kupio rabljeni automobil. Analizom kupljenog automobila u grupi ovlaštenoj za servisiranje automobila, utvrđeno je da stanje na kilometarsatu ne odgovara stvarnom stanju prijeđenih kilometara, odnosno prijeđeni kilometri su umanjeni za nekoliko desetaka tisuća kilometara. Protiv 45-godišnjaka slijedi posebno izvješće kao dopuna kaznenoj prijavi Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

Ovo je samo jedna u nizu prijevara s vraćanjem tzv. kilometarsata. Kako smo pisali krajem kolovoza, zbog skidanja kilometraže, 64-godišnji Slavonac osuđen je na šest mjeseci zatvora, no u zatvor neće ako u godinu dana ne počini novo kazneno djelo. On je kupcu Audija slagao da je kilometraža na vozilu mnogo manja. Općinski sud u Slavonskom Brodu izdao je kazneni nalog i nepravomoćno proglasio 64-godišnjaka krivim.

Utvrđeno je kako je 64-godišnjak 13. siječnja ove godine u Slavonskom Brodu, kao vlasnik automobila Audi A4 TDI Quattro, u postupku kupoprodaje navedenog automobila, kao prodavatelj lažno predočio kupcu iz Slavonskog Broda, da je automobil u trenutku prodaje prešao 156.000 kilometara, iako je znao da je automobil prilikom produženja valjanosti registracije 2020. prešao najmanje 341.273 kilometra. Tako je kupcu, koji nije sumnjao u istinitost prikazane kilometraže, prodao automobil za iznos od 10.000 eura, oštetivši kupca za točno neutvrđeni novčani iznos veći od 1000 kuna, a manji od 60.000 kuna, ostvarivši na taj način protupravnu imovinsku korist u istom iznosu.

Proglašen je krivim jer je, da bi zaradio, doveo nekoga lažnim prikazivanjem činjenica u zabludu, i održavao ga u zabludi i time ga naveo da na štetu svoje imovine nešto učini, čime je počinio kazneno djelo prijevare.

Podsjetimo, prva ovakva presuda za koju se čulo u javnosti donesena je u Hrvatskoj još 2019. godine, u Virovitici. Tada je vlasnik Renaulta Clio prodao vozilo kupcu za 25.600 kuna, dok je kilometraža u vozilu bila 182.000 kilometara, iako je znao da je prava kilometraža morala biti najmanje 297.000 kilometara. Nedugo nakon toga kupac je htio Clija ponuditi autokući u Bjelovaru u zamjenu za drugo vozilo, no prije no što je došlo do realizacije navedenoga autokuća je provjerila kilometražu i utvrdila da je stvarna kilometraža na posljednjem tehničkom pregledu 29. kolovoza 2018. bila 293.060 kilometara.

Sandra Lacić
OGROMNA ŠTETA
Procjenjuje se da namještanja brojača kilometraže koštaju Europu između 5,6 i 9,6 milijardi eura godišnje, što plaćaju svi u lancu, od trgovaca i proizvođača do osiguranja i kupaca. Kupci ne samo što plaćaju više novca nego što vrijedi za rabljeni automobil već im brzo rastu troškovi popravaka i održavanja, a takva vozila su i manje pouzdana na cestama i više zagađuju. Istraživanja su pokazala da su prijevare s kilometražom češće u slučajevima prekogranične prodaje vozila.

Između 30 i 50 posto uvezenih rabljenih vozila imaju namještene brojače, a Hrvatska je u toj skupini zemalja s 40 posto uvezenih vozila. Vjerojatnost kupovine takvoga vozila u nekim se zemljama penje na 80 posto.

Najčitanije iz rubrike