Novosti
RASPRAVA OKO PRAVILNIKA O LIJEKOVIMA NA LISTI HZZO-A

Pacijenti i proizvođači: Zbog štednje prijeti nestašica lijekova
Objavljeno 5. prosinca, 2022.

Udruge pacijenata i proizvođači lijekova uputili su niz kritika na prijedlog izmjena pravilnika o stavljanju lijekova na listu HZZO-a, koji će, tvrde, dovesti do nestašica lijekova i diskriminacije hrvatskih pacijenata u odnosu na druge zemlje EU-a.Zbog mjera uštede otežava se dostupnost inovativnih terapija, provodi se diskriminacija i ugrožava temeljno ljudsko pravo na pravodobnu terapiju, samo su neke od 238 primjedaba koje su stigle tijekom javnog savjetovanja na predložene izmjene Pravilnika o mjerilima za stavljanje lijekova na listu HZZO-a i način utvrđivanja cijene lijekova koje će plaćati HZZO.

Novim pravilnikom predlaže se da lijek s novom djelatnom tvari, prije nego što dobije odobrenje u Hrvatskoj, prethodno mora biti odobren na račun državnog osiguranja u najmanje deset država članica Europske unije.

Od farmaceutskih tvrtki tražit će se detaljnija dokumentacija, posebna analiza troškova i učinkovitosti, podatci o kliničkim ishodima, kao dokaz da je lijek apsolutno učinkovit i nužno ga je koristiti u liječenju.

HZZO će posebno razmatrati stavljanje na listu iznimno skupih terapija, a cijena prvog biosličnog lijeka, koji se predlaže, morat će biti najmanje 30 posto niža od cijene sličnog lijeka koji je već na listi HZZO-a.

Javna rasprava provedena je od 28. listopada do 27. studenoga, a sudionici su tražili od Ministarstva zdravstva povlačenje pravilnika, obustavu procedure i osnivanje radne skupine, a tek onda "internetsko savjetovanje". Pravilnik bi trebao stupiti na snagu u prvom kvartalu iduće godine.

U Inovativnoj farmaceutskoj inicijativi (IF!), koja okuplja inovativne proizvođače lijekova na hrvatskom tržištu, ističu da je trenutačno više od 8000 lijekova u završnim fazama kliničkih ispitivanja. No pitanje je kada će ti lijekovi postati dostupni hrvatskim pacijentima jer bi ubuduće novi lijek trebao biti odobren na račun državnog osiguranja u najmanje deset drugih članica EU-a, a tek onda će ga razmatrati u Hrvatskoj.

"Pravilnik je pisao osiguravatelj kojemu su u fokusu uštede - što kasnije, što manje i što jeftinije, a ne dobrobit pacijenata", upozorava iF!.

Udruge pacijenata upozoravaju da će se posebno "udariti" na inovativne, posebno skupe lijekove, odnosno na oboljele od bolesti za koje sada nema terapije. Hrvatska je već sada među četiri najgore članice EU-a po dostupnosti inovativnih terapija, a stanje će se dodatno pogoršati, kažu udruge te prozivaju Ministarstvo da je iznevjerilo deklarirane ciljeve reforme zdravstva o povećanju dostupnosti terapijskih opcija. Velik broj primjedbi stigao je i iz generičke farmaceutske industrije. Hrvatski proizvođač PharmaS smatra "predložene izmjene nezapamćenim udarom na farmaceutsku industriju s potpunim nemarom za moguće posljedice za zdravstveni sustav i pacijente" jer će se dodatno potisnuti cijene generičkih i biosličnih lijekova, koje su već na rubu isplativosti.

Milka Kosanović iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koja okuplja proizvođače generičkih lijekova u Hrvatskoj, rekla je Hini da su ti proizvođači izloženi enormnom rastu troškova, a istovremeno se od njih očekuje dodatno snižavanje cijena. Upozorava da će biti ugrožena opskrba lijekovima, s nepovoljnim posljedicama za zdravstvo i gospodarstvo.

Očekuje stoga da će Vlada, na čelu s Ministarstvom zdravstva, već na sastanku koji će se s predstavnicima HUP-a održati u ponedjeljak, 5. prosinca, razumjeti dosege ovoga problema te zajedno s proizvođačima lijekova u RH pronaći modele za nesmetanu opskrbu lijekovima.

V.Larva/H
Ministarstvo: Analizirat ćemo primjedbe
Ministarstvo zdravstva odgovorilo je da su se odlučili na izmjene pravilnika jer im je “cilj postizanja bržeg uvrštavanja novih i pametnih lijekova te kvalitetnijih ishoda liječenja osiguranih osoba”.

Napominju da je pacijentima, na teret HZZO-a, već sada dostupan velik broj lijekova za liječenje gotovo svih bolesti, kao i vrlo skupih lijekova za liječenje rijetkih i teških bolesti, što nije slučaj i u daleko bogatijim državama EU-a u osnovnom državnom zdravstvenom osiguranju. Tvrde da je bilo potrebno u kratkom roku donijeti određene izmjene Pravilnika kako bi se osigurala održivost sustava i otvorio prostor za poboljšanja s naglaskom na ishode liječenja pacijenata. Kažu da je Pravilnik mjesec dana bio dostupan javnosti preko e-Savjetovanja. Sve primjedbe će se analizirati i na njih će se odgovoriti, navodi Ministarstvo. Izvješće će biti objavljeno 27. siječnja.

Lijekovi moraju biti dostupni
U raspravu se uključila i pravobraniteljica osoba s invaliditetom koja poručuje da mjere štednje i racionalizacija potrošnje ne smiju ići na štetu osoba s invaliditetom. Kako bi se ostvarila temeljna ljudska prava djece s teškoćama u razvoju kao i osoba s invaliditetom, potrebno je da svaka osoba ima na raspolaganju lijek koji će joj to u maksimalnoj mjeri omogućiti, poručuje pravobraniteljica. Udruga roditelja djece s oštećenjem vida i dodatnim poteškoćama u razvoju “Oko” poručuje da “pacijenti, s naglaskom na djecu koja boluju od rijetkih bolesti ne bi smjeli patiti zbog ovakvih ograničenja Pravilnika”.

Možda ste propustili...

UMRLOJ PACIJENTICI MIJENJALA INFUZIJU?

Interna istraga u bolnici u Čakovcu

KUKCI NA TANJURU NA TRŽIŠTU EU-A

Prah zrikavca odobren u hrani, od kruha do slastica

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UBIO JE TRI OSOBE U TENJI: REIHL-KIRA, ZOBUNDŽIJU I KNEŽEVIĆA

Gudelj izlazi na uvjetnu slobodu?

2

ŠEFOVI DIPLOMACIJE HRVATSKE I SRBIJE

Grlić Radman i Dačić: Suradnja Hrvatske i Srbije u interesu je obje države

3

LAŽNI MAILOVI PRISTIŽU S RAZLIČITIH ADRESA

Porezna uprava upozorava na lažne poruke e-pošte o povratu ili potrebi uplate poreza