Novosti
NA PREUZIMANJU DVAJU NOVIH HELIKOPTERA MINISTAR NAJAVIO:

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo dobit će još osam helikoptera Black Hawk
Objavljeno 4. prosinca, 2022.
Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u subotu u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb Franjo Tuđman na ceremoniji preuzimanja dvaju američkih helikoptera UH-60M Black Hawk, te najavio plan nabave još osam helikoptera, čime bi se ispunile potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ministar je zahvalio američkim partnerima na podršci koja je počela još za vrijeme Domovinskog rata. Nakon što su u veljači ove godine u Hrvatsku došla prva dva helikoptera Black Hawk, te su već u svibnju stavljena u operativnu uporabu, ovo snažno partnerstvo sada je rezultiralo s još dva, istaknuo je.

Riječ je o druga dva od ukupno četiri helikoptera UH-60M Black Hawk, koliko ih je Hrvatska zasad nabavila od SAD-a u sklopu projekta opremanja Oružanih snaga RH koji je počeo u prosincu 2018. u suradnji s Vladom SAD-a. Prva dva helikoptera donirala je Vlada SAD-a kroz dodjelu 53 milijuna dolara nepovratnih sredstava.

Ministar je najavio nastavak suradnje u postupnom prelasku na zapadnu tehnologiju i zamjenu sve infrastrukture sovjetske proizvodnje, ponajprije kad je riječ o helikopterima Mi-8 i 171 Sh, koji su još u uporabi, a postaju problematični zbog održavanja i nabave rezervnih dijelova. Helikopterima tipa Mi-8 resursi ističu iduće godine te početkom 2024., a onima 171 Sh 2026. i 2027. godine. Kako je riječ o rezervnim dijelovima ruske proizvodnje, nije realno da se na njih računa u budućnosti, kaže Banožić.

Želja je do isteka tih resursa nabaviti još osam Black Hawk helikoptera, rekao je Banožić istaknuvši kako će to biti definirano dugoročnim strateškim planom, koji će uskoro izaći iz Sabora. Idealan broj helikoptera Black Hawk je 12, poručio je.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, admiral Robert Hranj zahvalio je američkoj vladi i vojsci na kontinuiranoj podršci u opremanju i modernizaciji OSRH. Novi helikopteri bit će u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te će se prema potrebi davati na operativno zapovijedanje specijalnim snagama kad to bude zahtijevala taktička situacija.

Mario Mihaljević
Robert Hranj Načelnik Glavnog stožera OSRH

Projekt nabave novih Black Hawk helikoptera samo je jedan od koraka u velikom projektu zamjene helikoptera koji su podrijetlom iz država bivšeg Sovjetskog Saveza onima koji dolaze sa zapada

Možda ste propustili...