Osijek
PREMIJERA DOKUMENTARCA “DIVNE”

Film o protestantskim teologinjama
Objavljeno 5. prosinca, 2022.
Dokumentarni film "Divne" o ženama teologinjama, bivšim studenticama VETU-a i njihovu doprinosu crkvi i društvu, premijerno je prikazan u subotu na VETU-u.



"Film se nadovezuje na temu važnosti teologije za crkvu i društvo, no s aspekta žena. Naime, one su često nevidljive, premda su crkve protestantske baštine otvornije spram sudjelovanja žena. Do sada je među diplomandima na VETU-u više od 40 % žena, no o njima se malo zna. Ovaj je film povelja njima, pastoricama, propovjednicama, vjeroučiteljicama, ženama koje su mame i supruge pastora, moliteljice, voditeljice kampova, direktorice institucija i organizacija, profesorice teologije na sveučilištima," rekla je Julijana Mladenovska-Tešija, suautorica ovoga filma zajedno s Antunom Balogom, koji je i snimio i montirao film. O svom su životu i radu na premijeri govorile same sudionice filma, devet teologinja i alumni VETU-a.



Događanje je obogatila izložba slika osječke i valpovačke umjetnice, street artistice i srednjoškolske profesorice Željke Fuderer Levak, koja je ujedno dizajnirala i zaštitni znak filma i projekta "Divne". I.R.G.
Najčitanije iz rubrike