Osijek
PROSINAČKO IZDANJE

Sajam ogrnut adventskim plaštom i raspoloženjem
Objavljeno 5. prosinca, 2022.
Medenjaci Ilonke Horvat mirisali su na Božić i okupljanje obitelji * Udruga Istok u objektivu pozivala na učlanjenje

Sajam antikviteta u organizaciji tvrtke Osječki sajam i suorganizaciji Turističke zajednica grada Osijeka ispunio je sva očekivanja i u svom prosinačkom izdanju. Suncem okupan Park kralja Držislava bio je i ove prve subote u mjesecu točka okupljanja svih generacija Osječanki i Osječana, ali i gostiju koji rado dolaze u Osijek u potrazi za starinama, knjigama, gramofonskim pločama, proizvodima OPG-ova i brojnim drugim stvarima, kao i ugodnim druženjem s prijateljima i znancima koje je svojstveno ovom događaju.



Na jednom od ulaza u park isticao se štand prepun srca i drugih ukrasa izrađenih licitarskom tehnikom. U prigodnim, božićnim motivima ovi su medenjaci OPG-a Ilonke Horvat iz Suze privlačili pozornost posjetitelja koji su poželjeli izabrati tradicionalne blagdanske ukrase.

- Kako nam se približava Božić, imamo božićne kućice, drvca, zvonca, razne zvjezdice i slično. Nudimo ih isključivo na sajmovima posljednjih 12 godina, a ovaj je baš poseban zbog svog ozračja - rekla je gospođa Horvat, otkrivši nam kako je za izradu licitarskih ukrasa potrebna mirna ruka, ali i puno strpljenja.

Nešto dalje prvi se put na Sajmu antikviteta predstavila i osječka udruga Istok u objektivu. Riječ je o udruzi koja okuplja zaljubljenike u fotografiju koju smo već upoznali kroz niz aktivnosti među kojima su i one humanitarnog karaktera.

- Izlažemo naše fotografije, predstavljamo udrugu, kako bi se ljudi bolje upoznali s nama i našim aktivnostima. Tu su i prijavnice ako nam se netko želi pridružiti, a sve pozivam da posjete naše stranice na društvenim mrežama gdje objavljujemo svoje fotografije - rekla je članica udruge Josipa Kiš.

Ivan Alilović
Knjiga Pivničarstvo stara 120 godina
 

Na prosinačkom smo Sajmu antikviteta na štandu gospodina Zandta pronašli među brojnim zanimljivim knjigama i jednu staru, za mjesec dana, 120 godine. Riječ je o knjižici koja je tiskana 1903. godine u nakladi Društva svetog Jeronima, a u tiskari Antuna Scholza u Zagrebu. Knjigu je napisao Franjo Kuralt, tajnik Hrvatsko Slavonskog gospodarskog društva. Naslov knjige Pivničarstvo navest će nas na pomisao kako je riječ o načinu proizvodnje piva, no knjiga je u biti o podrumarstvu i načinu proizvodnje vina. U knjizi, na 87 paginiranih stranica, nakon vrlo kratkog uvoda slijede poduža poglavlja sljedećih naslova: Pivnica i pivničarsko oruđe, O berbi i priredjenju mošta, Vrenje mošta, O pretakanju vina, O čišćenju vina, O pokvarenim i bolesnim vinima, te na kraju podsjetnik: Što treba da radi pivničar svaki mjesec? Unutar knjige više je ilustracija naprava i shematskih prikaza vezanih uz pojedine specifičnosti u tekstu. Na naslovnoj su stranici i nad uvodnim tekstom prekrasne secesijski stilizirane vegetabilne vinjete, a u istom su stilu oblikovana slova naslova knjige. Knjiga je bila tiskana u sklopu serije Pučka knjižnica, a u njoj je naznačeno da se mogla kupiti “u Dubrovniku kod Pretnera, u Senju kod Devčića, i dr. i I. Hreljanovića, u Spljetu kod Morpurga, u Varaždinu kod Štiflera i Streihera, u Križevcu kod Neuberga, u Matkoviću kod Ante Nikolacza, trgovca, u Zagrebu kod odbora u kući društvenoj, Trenkova ulica br. 1, u knjižari Dioničke tiskare (jugoslav. Akademije), u knjižari Kugli i Deutsch, u knjižari Strmeckia i Hribara”.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike