Regija
SVE BLIŽI STAROJ BROJCI OD 1200 OBRTA

U obrtništvu 2500 radnika
Objavljeno 5. prosinca, 2022.
U Đakovu i Đakovštini 1122 obrtnika, najbrojniji cehovi usluga i graditeljstva
ĐAKOVO



Iako su godinu na izmaku obilježile inflacija, a time, posljedično, i rast troškova proizvodnje, prije svega energenata, goriva, kao i kriza prouzročena ratom u Ukrajini što je izazvala globalne poremećaje, đakovačko obrtništvo i 2022. završava u znaku rasta broja obrta, pa ih je sada ukupno 1122. Brojka je to koja se vezuje uz kraj listopada, dok službena statistika za kraj prošlog mjeseca tek treba biti izbačena. U odnosu prema kraju listopada prošle godine, rast je to za 27 obrta, odnosno šest više u odnosu na rujan ove godine, dok ih je u rujnu 2021. bilo 1090. Trend rasta broj obrta nije popustio ni u vremenu koronakrize.



– Obrtnici su se opsegom i složenošću posla vrlo brzo prilagodili situaciji, trenutku, pa bili oni i krizni. Jer to su pojedinci, fizičke osobe s poslovima manje složenosti poput, primjerice, usluga, i ta prilagodljivost i brzina vrlo su ostvarive. Upravo su usluge i graditeljstvo dva ovdašnja najveća ceha obrtnika, a pomalo raste i proizvodnja - kaže tajnik Udruženja obrtnika Đakovo Marko Milković. U odnosu prema rujnu, proizvodnja je s jednim obrtom više – njih 117, usluge također s jednim više – 245, ugostitelji su ostali na 90 obrta, trgovina s dva više – 106, prijevoz s jednim obrtom više – 37, graditeljstvo s dva obrta više – 245, intelektualne usluge s jednim više – 133, a poljoprivreda je ostala na 145 obrta.

– Od 1122 obrta 792 su na području grada Đakova i prigradskih naselja, što je četiri obrta više nego u rujnu. Ostali obrti su na području devet općina Đakovštine - kaže Milković. Najviše obrta na svom području ima općina Semeljci – 89, potom Punitovci – 48, Drenje – 42, Satnica Đakovačka - 38, Strizivojna - 35, Viškovci - 29, Trnava - 25, Gorjani - 19, a Levanjska Varoš je s pet obrta. Obrtništvo Đakovštine zapošljava oko 2500 radnika, od čega obrtnici s područja grada Đakova njih 1900. Najnovije brojke vezane za broj zaposlenih u obrtništvu, a najvjerodostojnije brojke daju podatci o broju obveznika mirovinskog osiguranja pri HZMO-u, bit će dostupne u veljači 2023. godine. U strukturi obrtnika je i 160 onih koji imaju obrt uz rad.

- Godini na izmaku, u kojoj su se obrtnici ipak odupirali poteškoćama, dajemo dobru ocjenu, trendovi su pozitivni i broj obrta nastavio je rasti, no naša je intencija doći do nekadašnjih 1200 obrta, što je dosad zabilježeni maksimum koji je dosegnut u godinama prije recesijske 2008. - kaže Milković. Otvaranju novih obrta pridonijele su i mjere poput samozapošljavanja i dr.

Dok se đakovačko obrtništvo približava brojci od nekadašnjih 1200 obrta, u petak, 9. prosinca, velika je obljetnica za staru đakovačku obrtničku obitelj i ovdašnje obrtništvo u cijelosti - Kolarsko-stolarski obrt Strnad u svojoj radionici u Kranjčevićevoj 8 obilježit će 150 godina svoje obiteljsko-obrtničke priče kroz pet generacija, počevši od 1872.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike