Regija
PROGRAMI KOMUNALNE INFRASTRUKTURE

U Županji nagodinu bez većih investicija
Objavljeno 5. prosinca, 2022.
Iznos od približno 1,1 milijun eura predviđen je za gradnju objekata i uređaja te održavanje komunalne infrastrukture
ŽUPANJA



Prema izrađenim programima, u gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture u 2023. godini plan je utrošiti 342.460 eura (oko 2,6 milijuna kuna), a 727.270 eura (približno 5,5 milijuna kuna) za održavanje komunalne infrastrukture na području grada. Programi su, napominje gradski pročelnik Josip Nikolozo, skrojeni u skladu s planiranim prihodima. Podložni su izmjenama, ovisno o nužnosti izvođenja nepredviđenih radova, kao i osiguranju dodatnih proračunskih i izvanproračunskih sredstava iz drugih izvora, na temelju mogućnosti financiranja preko natječaja i javnih poziva. I lani su, podsjeća, programi bili planirani u sličnom iznosu, ali je rebalansom u ovoj godini osigurano dodatnih 10 milijuna kuna. Takva je mogućnost otvorena i za sljedeću godinu, ovisno o potrebama gradnje i prihvaćenim projektima za sufinanciranje.



Programom gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture nastavljaju se jesenas započeti radovi na izgradnji infrastrukturnog sustava poduzetničke zone Sječine. U prvom kvartalu 2023. trebala bi biti završena izgradnja prometnice 4 u prvom dijelu zone, kapitalni projekt od 250.460 eura. Grad je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a za uređenje zone dobio tri milijuna kuna, a dodatna dva milijuna osigurao je kreditom. Programom je predviđena i izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju ulica, rekonstrukciju i proširenje zgrade Muzeja, izgradnju komunalne infrastrukture u drugom dijelu zone Sječine, rekonstrukciju javne rasvjete u Novom naselju, izradu glavnog projekta izgradnje hotela i proširenje gradskog deponija. Program predviđa i izradu prostornih planova.

Realizacija Programa održavanja komunalne infrastrukture svodi se na redovito održavanje, a ovisi o naplati komunalne naknade i šumskog doprinosa. U 2023. u gradski će se proračun sliti osjetno manje sredstava od šumskog doprinosa. U ovoj je godini Grad uprihodio 4,5 milijuna kuna, a nagodinu se očekuje 60.000 eura. Manja će biti i sredstva od zakupa i prodaje poljoprivrednog zemljišta jer su pojedini ugovori o prodaji već otplaćeni, a to će značiti i nešto manja ulaganja u ruralnu infrastrukturu.

Ovim su programom obuhvaćeni zdravstvo (deratizacija, dezinsekcija i zbrinjavanje pasa), održavanje čistoće i hortikulture, održavanje javnih površina, odvodnja atmosferskih voda, održavanje nerazvrstanih cesta i održavanje groblja.

Najviše sredstava, u iznosu od 222 tisuće eura, predviđeno je za javnu rasvjetu (električna energija i održavanje), a hoće li se morati osigurati i dodatna sredstva, što bi značilo rezanje na nekim drugim stavkama, znat će se nakon ponovljenog postupka javne nabave, jer je prvi pokazao osjetno veći iznos od planiranog.

Marija Lešić Omerović
STAZE, PARKING, USPORAVAČ, MJERAČ BRZINE
Obnovu nogostupa u 2023. mogu očekivati stanovnici Ulice Mladena Pozaića (zapadna strana od Ulice Cvjetka Romića), Ulice Mladena Ćatića (južna strana) i Strossmayerove (zapadna strana). Predviđeno je i uređenje parkirališta ispred stambene zgrade u Ulici dr. Franje Račkoga 18A. U program je uvršteno i uređenje Street workout parka i postavljanje ležećih policajaca u Ulici Petra Krešimira IV. Odradit će se i priprema za postavljanje fiksnog mjerača brzine u Starčevićevoj. Plan je i obnova kolnika na teretnom ulazu u Šećeranu.

Josip Nikolozo gradski pročelnik

Programi su skrojeni u skladu s planiranim prihodima i podložni su izmjenama, ovisno o potrebama gradnje i osiguranju dodatnih proračunskih i izvanproračunskih sredstava preko natječaja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike