Regija
UMJESTO 10, 29 STIPENDIJA

Stipendije svima koji su zadovoljili uvjete natječaja
Objavljeno 5. prosinca, 2022.
Najviše je studenata medicine - sedmero, po četvero ih studira informatiku i građevinarstvo...

Povećani su troškovi života, inflacija je, a ako želimo pomoći mladima, ali i njihovim roditeljima, onda je ovo naša obveza i dužnost. Ove smo godine odlučili stipendiju dati svima koji su ispunili uvjete natječaja – objasnio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović odluku da umjesto prvotno planiranih deset za akademsku godinu 2022./2023. stipendije dobiju svi oni koji su zadovoljili uvjete natječaja - njih 29. Među njima je sedamnaest brucoša, a ostali su studenti viših godina. Najviše je onih koji studiraju medicinu, sedmero, po četvero ih studira informatiku i građevinarstvo... Stipendija iznosi 800 kuna za svih dvanaest mjeseci.



Virovitičko-podravska županija trenutno ima 41 stipendista, a s dodatnih 29 bit će ih 70. No, osim toga, Županija stipendira i 54 srednjoškolca koja se školuju za deficitarna zanimanja. Na godišnjoj razini za srednjoškolske i akademske stipendije VPŽ izdvaja oko 900.000 kuna.

Ovogodišnje povećanje izdvajanja za stipendije nastavak je pozitivnog trenda Virovitičko-podravske županije. Prema podatcima Ministarstva financija, Virovitičko-podravska županija, postotno, na razini Hrvatske bilježi najveći porast izdvajanja za stipendije i školarine. Naime, u 2017. godini za stipendije i školarine Županija je izdvajala 349.780 kuna, pet godina potom iznos se penje na 900.000 kuna, što je povećanje za čak 158 postotnih poena.

- Virovitičko-podravska županija pokazuje koliko nam je obrazovanje važno, od ulaganja u infrastrukturu i nove škole do stvaranja boljih uvjeta rada profesorima i učiteljima, a time i stvaranja boljih uvjeta za naše učenike ili studente. Županijske stipendije isplaćuju se cijele godine, ne deset, već svih 12 mjeseci. Smatram kako je to kvalitetnije rješenje za socijalni status studenta, jer znamo koliko im je, posebno danas, svaka kuna važna. Jedino ulaganje u znanje i obrazovanje vodi do razvitka i napretka našeg društva i cjelokupne zajednice, jer ulaganje u znanost i obrazovanje ulaganje je u gospodarstvo. Studenti koji danas potpišu ugovore o stipendijama već sutra, čim završe fakultet, mogu naći posao na tržištu rada u Virovitičko-podravskoj županiji, naravno, uz uvjet da sve svoje obveze ispune, znači, da završe fakultet u roku. Naravno, očekujemo da se nakon završetka studiranja vrate ovamo u županiju i da nađu svoj posao, gdje ćemo im mi, kao Županija, uvijek biti potpora – naglasio je župan Andrović.

Dijana Stanić Rešicki
”Virovitički model” jedinstven u državi
Virovitičko-podravska županija pomaže i rad Studentskog restorana Škola, a već 13 godina postoji i “virovitički model” sufinanciranja rada Veleučilišta u Virovitici. Jedini je to takav model i primjer zajedništva u Hrvatskoj, prema kojem Virovitičko-podravska županija te svi gradovi i općine s tog područja izdvajaju za Veleučilište u Virovitici. Veleučilište u Virovitici obilježilo je ove godine 15. obljetnicu postojanja, a dosad je u toj ustanovi diplomiralo ukupno 1147 studenata.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike