Mozaik
SLIK U GALERIJSKOM PROSTORU ZAVIČAJNOG MUZEJA

Slatinski je likovni klub predstavio 49 radova svojih dvanaest članova
Objavljeno 5. prosinca, 2022.

Postavljanjem izložbe slika svojih članova u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja, Slatinski likovni klub SLIK nastavio je nekadašnju praksu da u prosincu na godišnjoj izložbi predstavi slatinskoj javnosti radove nastale tijekom godine.



Slatinski su likovnjaci redovito izlagali u prostoru nekadašnje galerije, koji je nakon prestanka njezina rada godinama služio kao skladište Zavičajnog muzeja, a potom je rekonstruiran u dio prostora Gradske knjižnice i čitaonice. Za sve to vrijeme SLIK je izlagao izvan Slatine, sve do 2019., kad je održana posljednja izložba u Gradskoj knjižnici i čitaonici. Izložba otvorena u Zavičajnom muzeju prva je nakon pandemije i prva koju je SLIK organizirao u tom prostoru. Prisutne je pozdravio ravnatelj Muzeja Vlado Majhen, a o likovnom izrazu slatinskih likovnih umjetnika govorio je kustos Srđan Đuričić.

Premda su na izložbi zastupljeni autori članovi istoga kluba i izložba je zajednička, Đuričić je rekao da bi teško bilo naći zajedničku crtu među njima.

- Ako promotrimo svakog autora zasebno, vidimo njegove razvojne faze, pokušaje da ostvari nešto novo ili da se na drukčiji način izrazi. S druge strane, pojedini autori zadržavaju svoj stil, koji je njima svojstven i prepoznatljiv. Prilikom izbora motiva također primjećujemo raznolikost, bilo da je riječ o pejzažima, mrtvoj prirodi, vedutama, figuralnim prikazima ili pak apstrakciji. I upravo u prikazima pejzaža vidimo njihovu raznolikost, kako slikarske tehnike i umjetniku svojstvenog rukopisa tako i prostora iz kojeg umjetnik crpi inspiraciju. Od Papuka, Drave, Kopačkog rita i slavonskih šuma sve do planinskih masiva i Jadranskog mora. Autori su i tehnički svestrani i na izložbi možemo vidjeti ulja i akril na platnu, temperu na kartonu, akvarele, gvaš, kombinirane tehnike, kao i pirografiju i kiparstvo u drvetu i kamenu - dodao je i zahvalio je svima koji su pomogli u realizaciji izložbe te svim autorima na sudjelovanju, sa željom da i dalje stvaraju i na taj način dio sebe daju svojim sugrađanima.      

Predsjednik kluba Josip Gribl istaknuo je da su na izložbi zastupljeni radovi 12 članova kluba, a predstavljeno je ukupno 49 radova.

- Ovo je 54. skupna izložba Slatinskog likovnog kluba, a 22. u Slatini. Konačno smo dočekali ostvarenje naše želje da u ovom prostoru imamo izložbu i pokažemo naše radove, nadam se da ćemo nastaviti našu tradiciju da u prosincu svake godine pokažemo naše radove građanima Slatine - rekao je predsjednik Gribl i zahvalio Zavičajnom muzeju i njegovim djelatnicima na svesrdnoj pomoći u organizaciji izložbe i Gradu Slatini na pomoći i podršci radu kluba.

Gradonačelnik Denis Ostrošić izrazio je ponos što Slatina ima svoje glazbenike, kazalištarce i slikare, jer to je ono što je čini gradom.

- Ponekad su umjetnici samozatajni, ponekad i ne znamo da se netko kraj nas bavi umjetnošću, ali jedan od načina da postanu vidljivi je upravo ovaj, da se organiziraju međusobno, okupljaju, zajedno rade, i onda nastaju ovakve izložbe. Nadam se da će suradnja između SLIK-a i Zavičajnog muzeja postati tradicionalna, i neka prosinac bude doista mjesec SLIK-a - rekao je Ostrošić.

Petar Žarković
325 kolonija
SLIK je osnovan 1996., ima 14 članova. Sudjelovali su na 54 skupne izložbe, a pojedini članovi održali su više samostalnih izložbi. Sudjelovali su na 325 kolonija, a suradnju su ostvarili s udrugama i slikarima iz više od 20 mjesta u Hrvatskoj i nekoliko u inozemstvu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike